Türk sinemasına 58 milyon liralık destek
Kültür ve Turizm Bakanlığınca bu yılın eylül ayı itibarıyla Türk sinemasına sağlanan destek miktarı 58,1 milyon liraya ulaştı.
AA muhabirinin Bakanlık verileri ile Cumhurbaşkanlığının 2019 yılına ilişkin programından derlediği bilgilere göre, sektör için tek fon kaynağı olma özelliğini taşıyan sinema destekleri ile yurt içi ve yurt dışında önemli başarılara imza atan Türk sinemasına milyonlarca liralık kaynak aktarıldı.
Ulusal sinema eserlerinin izleyiciyle buluşturulması, nitelikli eser üretiminin teşvik edilmesi ve sinema alanındaki ulusal kültür mirasının gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak amacıyla verilen destekler kapsamında, 2004-2018 yıllarında aktarılan toplam destek miktarı 430 milyon liraya ulaştı. Sadece 2017’de verilen destek ise 55,7 milyon lira olarak gerçekleşti.
Bakanlıkça 2018 Eylül ayı itibarıyla sinema sektörüne aktarılan kaynakların toplam miktarı ise 58,1 milyon lira oldu.
Yerli filmlerin 9 aylık gişe hasılatı 310 milyon lira
Sinema Genel Müdürlüğünün verilerine göre, 2017’de vizyona giren toplam 308 filmin 106’sını yerli filmler oluşturdu.
Geçen yıl toplam 49,3 milyon kişi sinemaya giderken, yerli filmleri tercih edenlerin sayısı 23,2 milyon oldu. Bu dönemde gişe gelirleri 599,2 milyon lira olarak gerçekleşti.
Bu yılın eylül ayı itibarıyla beyaz perdede 136’sı yerli, toplam 346 film seyirciyle buluştu. 9 aylık dönemde toplam seyirci sayısı 47 milyon olurken, yerli film seyircilerinin oranı 26 milyon oldu. Gişe gelirleri ise sadece 9 ayda 584 milyon liraya ulaştı.
Yerli filmlerin 2017’de gişe hasılatı 268 milyon lira olurken, bu yılın 9 aylık döneminde yerli filmlerden 310 milyon lira gişe geliri elde edildi.
Türk sineması yüzde 56’lık yerli film izleme oranıyla önceki yıllarda elde ettiği Avrupa’daki birincilik konumunu bu yıl da sürdürdü.
AA-Burcu Çalık
YORUMLAR
BENZER HABERLER
KÖŞE YAZARLARI
Tüm Yazarlar-
Ünlü Olmak mı, Yoksa İtibara Sahip Olmak mı Önemli? Filiz Yıldırıcı 15.09.2025
-
Lezzet Festivali Başladı! Bu Yazıyı Okumadan Festivale Gitmeyin! Hanifi Aktaş 17.10.2024
-
YÖNÜNÜ DEĞİŞTİREN KUŞ Hüseyin Karatoprak 21.06.2024
-
Adanalı muhteşem yapılar ile “EV”leniyor. Gül Seda 13.02.2024
-
Yeşil Geleceğe Uzanan Yol: Avrupa Birliği ve Türkiye'nin Yeşil Dönüşümü Doç. Dr. TUĞÇE DEMİRDELEN 08.02.2024
-
DEPREMİN HUKUKİ BOYUTU AV. ENES ŞAHİN 11.07.2023
-
Yardımlaşma ve Dayanışma İBRAHİM ER 10.07.2023
-
KDV’de Yeni Dönem: Hasılat Esaslı Vergilendirme Mehmet Akif Kılaç 07.06.2019
-
Yaşam Kalitemizi Düşüren Konu: Kişilik Dizilimi Murat İdin 17.05.2018
-
İşverenler, SGK Teşviklerinden Yeterince Yararlanıyor Mu? Osman Tunç 17.05.2018
-
Ailede Şiddet Gören Çocuklarda Bağımlılık Riski Mehmet Aslanbaba 17.05.2018
-
İşçi-İşveren İlişkisi ve Zorunlu Arabuluculuk Aytac Er 23.03.2018
Ahilik Haftası Kutlama Töreni Vali Köşger’in Katılımıyla Gerçekleşti
Adana Portakal Çiçeği Festivali Coşkusu Şehri Sardı
TREN, İSTASYON VE ADANA TUTKUNU FOTOĞRAFÇI: “GAMZE BOZKAYA”
Leenane’in Güzellik Kraliçesi’nde Son Provalar
Mezunlar Konuşuyor’da Konuk Necati Öz Oldu