Dolar : Alış : 32.4527 / Satış : 32.5111
Euro : Alış : 34.8255 / Satış : 34.8882
HAVA DURUMU
hava durumu

Adana

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 14 Kategoride 1565 İçerik Bulunuyor.

Röportajlar

Kalp krizinin belirtileri nelerdir?

07 Kasım 2018 - 832 kez okunmuş
Ana Sayfa » Sağlık»Kalp krizinin belirtileri nelerdir?
Kalp krizinin belirtileri nelerdir?

Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji alanındaki uzman doktorlarından randevu alarak tetkiklerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Günümüzde hâlâ en sık görülen rahatsızlıklardan olan kalp krizinin belirtileri doğru değerlendirilip erken teşhis ve tedavi uygulandığında üstesinden gelinebilir. Geç müdahalede ölümcül olabilen bu rahatsızlık ani gelişebilir. Kalp krizinin ana nedeni damar tıkanıklığıdır. Kalbi besleyen damarlar kolesterol sebebiyle tıkanarak kalbe kan ve oksijen akışını keser bu durumda kalp krizi gerçekleşir. Hem kadın hem de erkeklerin yüz yüze geldiği kalp krizi hastalığının belirtileri arasında dikkat çekici semptomlar yer almaktadır. 

Kalp Krizinin Belirtileri Nelerdir? 

Her yaşta görülebilen kalp krizinin nedenleri yaşam tarzı ile ilintili olabileceği gibi genetik yatkınlık veya doğum ile gelişen bir rahatsızlık da kalp krizine sebep olabilir. Kalp krizinin belirtileri arasında göğüste sıkışma hissi, sol kola ve çeneye yayılan ağrı, hareket halinde artan ağrı ve soğuk terleme sayılabilir. Kalp krizi geçiren kişilerde nefes darlığı, öksürük, mide bulantısı, baş dönmesi, bayılma, kusma, çarpıntı, halsizlik sıklıkla görülür. Bazı kalp hastaları ise bu semptomları göstermeden direkt krize maruz kalabilir. Örneğin diyabetik kimseler ağrı duymadan nefes darlığı ile krizi yaşayabilir. Semptomlardan iki ve daha fazlasını aynı anda gösteren kişilerin en yakın sağlık merkezine başvurarak, kardiyoloji bölümünde muayene olması gerekir. 

Kalp Krizi Nasıl Anlaşılır?

Kalp krizini ayırt etmek için semptomları tek tek değerlendirmek gerekir. Her göğüs ağrısı kalp krizi değildir. Kalbe ve kalbe uzanan damarların tıkanıklığına bağlı olan ağrı göğsün ortasında hissedilir. Ağrıyı yanma ve baskı hissi takip eder. Kola, çeneye ve sırta yayılan ağrı efor gösterilmesi ile daha da kötüleşir. Mide bulantısı ve soğuk terleme ağrıya eşlik eder. Özellikle yaşlılarda kalp krizi anında diğer semptomlar fark edilmeden hasta bayılabilir. Hastanın bayılması halinde dilinin boğazına kaçması engellenerek acil ekiplerine haber verilir. Hastanın nabzı kontrol altında tutulmaya çalışılır ve hastanın hareket ettirilmeden bekletilmesi gerekir. Ekipler profesyonel ekipmanları ve sağlık bilgileri ile müdahaleye yetkindir, ilk yardım eğitimi olan kişiler de hastaya yardımda yol gösterebilir. 

Kalp Krizi Riskleri

Kalp hastalıkları olasılığı risklerle ölçülebilir. Sigara içimi, kalp lipidlerinin düzensizliği, diyabet hastalığı, obezite ve yaşlılık (65 yaş üstü) kalp hastalığı riskini artırır. Bu özelliklere sahip kişilerin kalp krizi belirtileri göstermesi halinde acil müdahalede bulunulması hayat kurtarabilir. Yoğun stresli hayat süren kişilerde de kalp krizi ani olarak görülebilir. Üzüntü, stres ve yoğun çalışma temposu kalp krizine neden olabilir. Acil servislerde çekilecek EKG ile kriz tespit edilerek erken müdahale sağlanabilir. 

Kalp Krizi Anında Ne Yapmak Gerekir? 

Kalp krizi ile karşı karşıya kalan kişilerin derhal oturarak panik yapmadan dinlenmesi önerilir. Hemen yardım istenerek bir sağlık merkezine ulaşılmalıdır. Kişilerin kendilerini yoracak yürüme, merdiven çıkma gibi etkinlikleri bırakarak sağlık ekiplerini beklemesi önem arz eder. Kalp krizi esnasında oksijen alamayan kalp aktivite ile beraber kendini daha da çok yorar. Kriz esnasında öksürerek kalpteki ritm bozukluğunun düzenlenmesi hedeflenir ancak öksürmenin krizi düzelttiğine dair net bir kanıta rastlanmamıştır. Hastaların mevcut ilaçları ve dil altı hapı varsa kriz anında alınması rahatlama sağlar. Kalp, kriz anında durursa elle kalp masajı yapılabilir veya ambulansta defibratörlerle müdahale edilebilir. 

Kalp krizi ihtimalinizin olduğunu düşünüyorsanız Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji alanındaki uzman doktorlarından randevu alarak tetkiklerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Kalp krizinin belirtileri yaşanmadan yaşam tarzınızı değiştirerek, düzenli kontrolleri gerçekleştirerek kriz gerçekleşme ihtimalini azaltabilirsiniz. Sigarayı bırakarak, kolesterol diyeti uygulayarak, hafif ve düzenli egzersizlerle hareket ederek kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz. 

t24.com.tr

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

İlgili Terimler : , , , ,
FY Ajans