Dolar : Alış : 32.5096 / Satış : 32.5682
Euro : Alış : 34.6254 / Satış : 34.6878
HAVA DURUMU
hava durumu

Adana

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 14 Kategoride 1561 İçerik Bulunuyor.

Röportajlar

“Boyun Fıtığı Yaşam Tarzı ile Yakından İlgilidir”

20 Mart 2018 - 778 kez okunmuş
Ana Sayfa » Sağlık»“Boyun Fıtığı Yaşam Tarzı ile Yakından İlgilidir”
“Boyun Fıtığı Yaşam Tarzı ile Yakından İlgilidir”

Boyun fıtığı nedir, açıklayabilir misiniz?

Omurgamız düz bir boru şeklinde değildir. Boyun, sırt ve bel bölgesinde eğimleri olan, yaklaşık 33-34 adet omur kemiğinin aralarında yastıkçıklar vasıtası ile üst üste dizilimi ile meydana gelmektedir. Omurlar adeta bir tespih tanesi gibi dizilmeleri sonucunda bir kanal oluşturur. Bu kanalın içerisinden beyinden aldığı mesajları kollarımız ve bacaklarımıza ileten ve aynı zamanda çevreden gelen mesajları beyne taşıyan omurilik siniri ve tali sinirler çıkmaktadır. Omurgalarımız, hayatımız boyunca vücudumuzu taşımaktadır. Bu sebepten dolayı sürekli ciddi düzeyde strese maruz kalmaktadır. Bu stres, fizyolojik sınırları aştığında omurga ve çevre anatomik yapılarda bozulma meydana gelmektedir ve bunun sonucunda boyun fıtığı ve diğer omurga hastalıkları ortaya çıkmaktadır. Boyun omurgalarımızın öne doğru hafif bir eğimi vardır. Boyun bölgesi 7 boyun omurundan meydana gelmektedir. Boyun omurları arasında boyun hareketlerimizi sağlayan yastıkçıklar vardır. Boyun fıtığı, boyun omurları arasındaki yastıkçıkların omurilik kanalına doğru kayması sonucu, kola giden sinirlere ve omuriliğe bası yapması ile oluşan hastalığa denir. Boyun fıtığı, çoğunlukla orta ve ileri yaşlarda görülmektedir. Kent yaşamına paralel olarak, masa başı işlerin çoğalması, uzun sürelerce boynu zorlayıcı pozisyonda çalışma, travma gibi durumlarda bu yastıkçıklar yıpranmaya başlar. Ani olarak yapılan ters bir boyun hareketinde bu yastıkçıklarda yırtılma ve kayma olur. Boyun fıtığının en önemli şikayeti boyun ağrısı, boyundan kola doğru yayılan ağrı olmasıdır.Boyun ağrısı, dünyada ve toplumumuzda sıkça karşılaştığımız bir şikayettir. Ciddi iş ve iş gücü kaybına sebep olmaktadır. Bununla birlikte çoğunlukla boynumuzun zorlanması sonucu ortaya çıkan ve birkaç günlük istirahat ve ağrı kesici ilaçlarla düzelebilen çok ciddi olmayan durumlar sonucu da boyun ağrısı oluşmaktadır. İyi olan o ki boyun fıtığı, boyun ağrısı gelişen hastaların küçük bir kısmında ortaya çıkmaktadır.

 

Boyun fıtığı belirtileri nelerdir?

Boyun ağrısı, boyun hareketlerinde kısıtlılık / boyunda tutulma, enseden kol ya da kollara, göğse ve sırta yayılabilen ağrı, kollar ve ellerde uyuşma hissi, kol ve ellerde kas gücü azalması (elden sık sık bir şeyler düşürme, kavrama güçlüğü), omuz ve kollarda ağrı, uyuşma, bacak ve kollarda uyuşma veya güçsüzlük, yürüme zorluğu, baş dönmesi, kulak çınlaması.

 

Boyun fıtığında tanı koymak zor mudur?

Boyun fıtığında hastanın şikayetlerini dikkatli bir şekilde dinlemek ve muayene ile yüzde 80’e yakın oranda tanıyı koyabilmekteyiz. Günümüzde görüntüleme yöntemleri ve bilgisayar teknolojisinin gelişmesine paralel olarak özellikle boyun bölgesinin magnetik rezonans görüntüleme (MR) ile boyun bölgesinin anatomisini en detaylı bir şekilde değerlendirebilmekteyiz. Boyun fıtığının hangi boyun omurları arasında olduğu, fıtığın seviyesi ve yönelimini görüp ona göre hastamızın tedavisini planlamaktayız. Ayrıca bazı hastalarda bilgisayarlı tomografi ve direkt grafileri de ayrıcı tanıda kullanmaktayız.

 

Boyun fıtığının tedavisi sadece cerrahi midir yoksa başka tedavi yöntemleri de var mıdır?

Boyun fıtığı tanısı koyduğumuz hastaların sadece yaklaşık yüzde 5-10’unu ameliyat ile tedavi etmekteyiz. Dolayısıyla hastalarımızın çok büyük bir kısmının tedavisini ameliyat dışı yöntemlerle gerçekleştirmekteyiz. 

Tedavi yöntemlerimizi özetleyecek olursak;

1.) Sadece boyun ağrısı ve zaman zaman kola yayılan ağrı varsa ilaç tedavisi ve birkaç gün istirahat öneriyoruz.

2.) Boyun ve kol ağrısı ile birlikte kolda uyuşma varsa bu durumda ilaç tedavisine ek olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon ile tedavimizi desteklemekteyiz.

3.) Boyun ve kol ağrısı ile birlikte düzelmeyen uyuşukluk ve hiç istemediğimiz bir durum olan ellerde ve kolda güçsüzlük (felçlik) olması durumunda  ameliyat önermekteyiz.

 

Boyun fıtığı ile ilgili son söz olarak ne söylemek istersiniz?

Boyun fıtığının ortaya çıkması, omurganın  dejeneratif diğer hastalıklarında olduğu gibi yaşam tarzı ile çok yakından ilgilidir. Sedanter bir yaşam, masa başı işlerin artması,  bilgisayar ve akıllı telefonların başında boynumuzu ergonomik olmayan pozisyonlarda saatlerce tutmak, boynumuzu  iyi desteklemeyen yastıkla uyumak günümüzde boyun fıtığına sebep olabilen en önemli durumlar  arasındadır. Her boyun ağrısı boyun fıtığı değildir. Boyun fıtığında ameliyat gerekiyorsa bu durumda da hastalarımızın endişelenmesine gerek yoktur. Ameliyatlarımız mikro cerrahi yöntemler ile yapmaktayız. Bu teknikte, çenenin altından boyunun ön kısmından yaklaşık 2,5 cm’lik cilt kesisi ile girerek fıtığı çıkarmaktayız. Ameliyat sonrası 5-6 saatlik istirahatten sonra yürütüp şifa ile taburcularını gerçekleştirmekteyiz.

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

İlgili Terimler :
FY Ajans