Vergide Önemli Yenilikler ve Son Değişiklikler
Son bir yıl içinde iş dünyasını yakından ilgilendiren vergi kanunlarında köklü değişikler yapıldı. Özellikle iş dünyasının şikayet ettiği bazı düzenlemelere açıklık getirilirken, yapılan bazı düzenlemelerde de sessizce iş dünyası üzerine yükler getiren düzenlemelere gidildiği görülmüştür. Torba yasa olarak tabir edilen 7061,7103 ve 7104 sayılı kanunlarla peş peşe kanun koyucu tarafından vergi kanunlarında önemli değişiklikler yapılmış ve süreç hızlı bir şekilde gelişmiştir. Yazımızda son aylarda yapılan yasal değişikliklerden mükelleflerimizi yakından ilgilendirenleri özetlemeye çalıştık.
Kurumlar Vergisi Oranı Yüzde 22 Oldu
Kurumlar vergisi oranı 2018, 2019 ve 2020 yılı kazançlarına uygulanmak üzere yüzde 20’den 22’ye çıkarıldı. Ancak Bakanlar Kurulu, bu oranı yüzde 20’ye indirmeye yetkilidir.
Taşınmaz Satış Kazancı İstisnası Yüzde 50’ye İndirildi
Daha önce yüzde 75 olarak uygulanan taşınmaz satış kazancı istisnası yüzde 50’ye düşürülerek mükelleflerin taşınmaz satışlarında vergi yükü 25 puan arttırılmıştır.
Özel Usulsüzlük Cezası Uzlaşma Kapsamından Çıktı
Önemli değişikliklerden bir tanesi de ‘özel usulsüzlük’ cezasının tarhiyat öncesi uzlaşma kapsamından çıkarılmasıdır. Böylece uzlaşmak isteyen mükellefler için önemli avantaj sağlayan bir durum ortadan kalkmış bulunmaktadır. Buna karşın indirim müessesinde de değişiklik yapılarak üçte biri indirilebilen özel usulsüzlük cezalarının oranı yarısına çıkartılmıştır.
Devreden KDV
Reform niteliğindeki yeniliklerden bir tanesi de mükellefin üzerinde kalan devreden KDV’nin iade edilmesinin önünün açılmasıdır. Ancak tasarıda belli tarih verilerek devreden KDV’nin iade edileceği hükmü yasada yer almamakla beraber, Bakanlar Kurulu iade ile ilgili yetkili kılınmıştır.
Organize Sanayi Bölgeleri ile Küçük Sanayi Sitelerinde Yapılan Teslimlerde KDV İstisnası
Organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin su, kanalizasyon, arıtma, doğalgaz, elektrik, haberleşme tesisleri ile yol yapımına ve küçük sanayi sitelerindeki işyerlerinin inşasına ilişkin, bunlara veya bunlar tarafından oluşturulan iktisadi işletmelere yapılan mal teslimleri ile hizmet ifalarına KDV istisnası getirilmiştir.
Ar-Ge’de KDV İstisnası
Yapılan düzenlemede Ar-Ge ve tasarım merkezlerine yapılan makine ve teçhizat teslimlerinde KDV uygulanmayacaktır.
Kat Karşılığı İnşaat İşlerinde Teslim ve Maliyet Bedeli
Düzenleme ile kat karşılığı inşaat işlerinde karşılıklı teslimler trampa sayılarak yasal hale gelmiştir. Diğer yandan müteahhidin, arsa sahibine teslim ettiği konut veya işyerinin (arsa payı dahil) emsal bedeli üzerinden KDV hesaplanması yönündeki hatalı uygulama kanunun yayımlandığı 5 Nisan 2018 tarihinden itibaren gerçekleşecek teslimlere uygulanmayacaktır.
İkinci El Araç Satışında KDV
Daha önce ikinci el araç satışında toplam bedel üzerinden KDV hesaplayan galericiler ve araç satışı yapanlar normal vatandaştan aldıkları araçların satışında sadece kar üzerinden KDV hesaplayacaklardır.
KDV Yıl Geçtikten Sonra da İndirilebilecek
KDV sadece ilgili yıl olduğu dönemde indirilebilmekteyken sonraki yılda indirme imkanı yoktu. Yeni düzenlemede takip eden yıl da KDV indirim konusu yapılabilecek ancak 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren uygulama yürürlüğe girmektedir.
KDV İadesi Talebinde Süre Sınırı
Bir önemli düzenleme ise KDV iadesi talep tarihi ile ilgilidir. Önceden zamanaşımı aşılmamak şartıyla KDV iade talep edilebilirken, yeni düzenleme ile iki yıl içinde iadenin talep edilmesi şartı getirilmiştir. İhracat iadeleri için de aynı durum geçerlidir.
Hasılat Esaslı KDV
Bir diğer yenilik ise mükelleflerin hasılatları üzerinden belirlenen oranda KDV ödemesidir. Uygulama 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren başlayacaktır. Uygulamadan işletme hesabına göre defter tutanlar ve serbest meslek erbabı faydalanacaktır. Bilanço usulü defter tutanlarla ilgili olarak da Bakanlar Kurulunun yetkisi bulunmaktadır.
YORUMLAR
BENZER HABERLER
KÖŞE YAZARLARI
Tüm Yazarlar