TÜRKİYE’DE EN ÇOK DESTEK KOSGEB ADANA MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN 493 Milyon 962 Bin 479 TL ödeme
Geçtiğimiz yıl bölgemiz ve Adana adına oldukça zorlu geçti. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 şehirden birisi de Adana oldu. Yaşanan depremlerden her yaştan, her meslek grubundan insan etkilendi. Böylesi bir dönemde KOSGEB, kentin kobilerine, sanayicisine, üreticisine destek olarak yaraların sarılmasında, kent ekonomisinin toparlanmasında etkin bir rol oynadı. KOSGEB Adana Müdürlüğü Destek Programları kapsamında 3 Bin 295 İşletmeye toplamda 493 Milyon 962 Bin 479 TL ödeme gerçekleştirerek Türkiye’de kobilere, sanayicilere ve üreticilere en fazla destek veren müdürlük oldu.
Biz de İş’te Life Adana olarak Türkiye’de Adana’nın isminin başarı ile anılmasına vesile olan, zorlu günlerde Adanalının yanında etkin bir biçimde yer alan KOSGEB Adana Şube Müdürü Mehmet Eren’le hem başarılarını, hem de Türkiye ve Adana’da kobilerin, sanayicilerin ve üreticilerin mevcut durumlarını konuştuk. Yeni gelecek olan destek paketleri ile ilgili ipucu almayı da ihmal etmedik.
İş’te Life Adana/Filiz Yıldırıcı
Geride bıraktığımız senede Adana’da verdiğiniz desteklerle 2023 yılında Türkiye’de en fazla destek veren müdürlük oldunuz. Bu konu ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Ülkemizi derinden üzen deprem felaketiyle karşı karşıya kaldığımız 2023 yılının ilk çeyreğinde deprem bölgesindeki KOBİ’lerimizi dinlemek, sorunlarını tespit edip çözüm önerileri geliştirmek amacıyla Adana, Hatay, Kahramanmaraş illerindeki KOBİ’lerimize çok sayıda ziyaret gerçekleştirdik. Çalışma arkadaşlarımızla sahaya inerek, ekonomimizin en önemli lokomotifleri olan KOBİ’lerimize hem KOSGEB desteklerinin içerik ve süreçlerini anlattık hem de tecrübelerimiz ışığında onlar için yol gösterici olmaya çalıştık.
İlimizdeki işletmelerin yapılarının güçlendirilmesi amacıyla paydaşımız ve muhatabımız olan Adana Valiliği, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası, Çukurova Kalkınma Ajansı, Çukurova Üniversitesi, Çukurova Teknokent, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, TSE Bölge Müdürlüğü, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile koordineli hareket ederek kurumumuzun sağladığı destekleri doğru kişi ve kurumlara iletme imkânı sağladık.
Gösterdiğimiz yoğun çabanın sonucunda müdürlüğümüz, 2023 yılında en fazla destek veren müdürlük olma gururuna erişmişt ir. Müdürlüğümüz personeli, ilimizde faaliyet gösteren KOBİ’lerin iş ve işlemleri için baştan sona tüm süreçlerde aktif şekilde yardım sağlayarak destek süreçlerinin verimli şekilde devamlılığına önemli katkılar sunmuştur.
Somut rakamlar verebilir misiniz? 2023 yılında Adana’da ne kadar firmaya, ne kadar destek ödemesi yapıldı?
“3 Bin 295 İşletmeye toplamda 493 Milyon 962 Bin 479 TL ödeme gerçekleştirdik.”
İmalat sanayi sektöründeki KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerine katkı sağlamak, rekabet güçlerini ve verimliliklerini arttırmak üzere yürürlüğe konulan KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı çağrıları kapsamında 112 işletmeye toplamda 75 Milyon 142 Bin 967 TL destek ödemesi gerçekleştirilmiştir.AR-GE, ÜR-GE ve İnovasyon Destekleri kapsamında ise 56 işletmeye toplamda 9 Milyon 950 Bin 114 TL ödeme gerçekleştirdik.1001 adet girişimciye Geleneksel ve İleri Girişimci Destek Programları kapsamında toplamda 33 Milyon 51 Bin 339 TL ödeme sağlandı.
Deprem felaketinin yaralarını sarmak amacıyla “Deprem Sonrası İşletmelerin Canlanması Destek Programı” kapsamında 913 işletmeye 246 Milyon 250 Bin TL destek ödemesi gerçekleştirdik. Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Kapsamında 781 işletmeye toplamda 109 Milyon 355 Bin TL ödemesi sağladık.
Sonuç olarak; 2023 yılında KOSGEB Destek Programları kapsamında 3 Bin 295 İşletmeye toplamda 493 Milyon 962 Bin 479 TL ödeme gerçekleştirdik.
Tarımla ilgili desteğiniz var mı?
Tarımla ilgili doğrudan desteğimiz yok. Fakat tarımla ilgili tüm teknoloji üretimi bizim destek konumuzu oluşturuyor. Drone ile ilaçlama, tonaj tahmini, verim tahmini teknolojileri ve makinelerin üreticilerine desteğimiz var. Ama çiftçilikle ilgili şöyle bir istisnamız var. Adana’da veya Türkiye’de yetişmeyen bir bitki türünü yetiştirmek için yapılan AR-GE çalışmaları KOSGEB’in destek alanına giriyor.
KOSGEB olarak birçok sektörü yakından görüyor ve takip ediyorsunuz. Gözlemlerinizden yola çıkarak, ülkemizdeki sanayicilerin ve üreticilerin eksikleri nelerdir? Neleri eksik yapıyoruz?
“sanayicilerimizin işçilikten tasarruf etme alışkanlığından vazgeçmesi lazım”
Türkiye genelinde bizim sanayicimizin en büyük eksiği planlama. Örnek veriyorum; ilerde gümrükte karbon vergisi tüm sanayicileri etkileyecek. Bunu duyan sanayicilerimizden bazıları sanayicilikten vazgeçsek mi diye soruyorlar. Ben de onlara soruyorum; senin sektöründeki en üst belge nedir? Gösteriyor. Sende var demek ki. Senin sektöründe, Avrupa’nın istediği en üst standart ne? Onlara da sahipsin. Peki, sen neden korkuyorsun? Bunları alamayanlar korksun. Senin korkman için sebep yok. Hatta bu şartların gelmesini istemen lazım, çünkü senin işin beşe ona katlanacak.
Bir de sanayicilerimizin işçilikten tasarruf etme alışkanlığından vazgeçmesi lazım. Tüm dünya nerdeyse böyle bir modelden vazgeçmiş durumda. Biz Pakistan ya da Bangladeş değiliz. Kaynakçı yanlış kaynak yapar ve çapak attırır. Bu çapakçı diye bir iş kolunun oluşmasına neden olur. Çapakçı parçayı taşladığı için orada oyuk yapar bu da macuncu diye bir iş kolunu ortaya çıkarır. Kaynakçı amperi düzgün ayarlasa, işini düzgün yapsa o kaynağı tesviye etmeye gerek yoktur. Pırıl pırıl iş çıkar ortaya. Burada 3 asgari ücretlik bir maliyet ortaya çıkar. Burada doygun bir maaşa iyi bir kaynak ustası alsanız hem maliyet düşer hem zamandan tasarruf olur.
Peki, Adana özelinde ne söylemek istersiniz?
“Adana gibi tekstil kentinde hiç tekstil AR-GE’si olmaması…”
Adana’da eskiden bitmiş ürün sıkıntısı vardı. Şimdilerde bu sorun çok yok ama bunun yerine markalaşma sorunu var diyebiliriz. Mesela çok fazla mobilya üreticimiz ve ayakkabı üreticimiz var. Ama Adana’dan çıkan çok büyük bir mobilya veya ayakkabı markası yok. Tekstil için de aynı şeyi söyleyebilirim. Tekstilin merkeziyiz. Birkaç büyük tekstil firmamız da mevcut ama daha fazla olması gerekirdi. Tekstil ile ilgili diğer eleştirdiğim durum ise Adana gibi tekstil kentinde hiç tekstil AR-GE’si olmamasıdır. Tekstilde maalesef hazır teknolojileri ithal eden bir konumdayız.
Diğer en büyük eksiğimiz ise “entegre tesis” eksikliğidir. Bir fabrikanın atığı diğer bir fabrikanın ham maddesi olabiliyor. Bunu iyi organize edip “sıfır atıkla” verimliliği artırmamız gerekiyor.
Bölgemiz narenciyede söz sahibi bir yer. Fakat narenciyeye yeme dışında başka bir alanda kullanmıyoruz. En basitinden narenciye ürünlerini meyve suyu konsantresi, uçucu yağları, kozmetik ürünleri üretmeyi düşünmüyoruz. Adana gibi bir yerin şuan narenciyede daha katma değerli ürünlerin üretilememesi üzüntü verici.
Yeni dönemde beklediğiniz bir destek paketi var mı?
“hibeden ziyade uzun vadeli sıfır faizli veya düşük faizli krediler şeklinde ilerleyeceğiz”
Girişimcilik destekleri revize edilecek. Girişimcilik destekleri daha kapsamlı ve daha yüksek seviyede olacak. Diğer destek kalemlerinde de hibeden ziyade uzun vadeli sıfır faizli veya düşük faizli krediler şeklinde ilerleyeceğiz. Girişimciler açısından yüz bin lira hibe almak yerine bir milyon lira kredi almak daha mantıklı bence. Krediye ulaşım şartlarımız da oldukça kolaylaştı. Kendine güvenen girişimci yüz bin liralık hibe yerine bir milyonluk krediyi tercih ediyor. Biz yüz bin hibe verdiğimizde parayı sadece bir noktada kullanmasına müsaade ediyoruz fakat kredi aldığında girişimci ister bununla hammadde satın alır, ister personel maaşlarını öder isterse makine alır. Buna karışmıyoruz. Bu da girişimciye alan açıyor.
YORUMLAR
BENZER HABERLER
KÖŞE YAZARLARI
Tüm Yazarlar