Dolar : Alış : 32.4742 / Satış : 32.5327
Euro : Alış : 34.7084 / Satış : 34.7710
HAVA DURUMU
hava durumu

Adana

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 14 Kategoride 1562 İçerik Bulunuyor.

Röportajlar

Suyla barışık bir Adana daha da güzelleşecek

24 Eylül 2021 - 654 kez okunmuş
Ana Sayfa » Gündem»Suyla barışık bir Adana daha da güzelleşecek
Suyla barışık bir Adana daha da güzelleşecek

VALİ ELBAN, İŞ’TE LİFE ADANA’NIN SORULARINI YANITLADI

Görev süresinde iki yılı geride bırakan Adana Valisi Süleyman Elban, şehrin sanayiden tarıma, turizmden hizmet sektörüne her alanda atılım yaptığını söyledi. Adana’nın Seyhan Gölü’nü ve Akdeniz kıyılarını değerlendiremediğini belirten Vali Elban, deniz kıyısında sörf, gölde kano ve yelken sporlarıyla şehrin turizm gelirlerinden pay alması için çalışma yapıldığını anlattı.

Adana Valisi Süleyman Elban, göreve geldiği günden itibaren daha yaşanabilir bir Adana için ortaya konan projeleri hayata geçiriyor ve bu yönde projeleri olan kişi ve kurumlara destek veriyor. Sanayiden tarıma, turizmden hizmete şehirde her sektörün gelişimine katkı sağlayacak hamlelerle gündeme gelen Vali Elban, İş’te Life Adana dergisinin sorularını yanıtladı. 

Adana Valiliği görevinizde iki yıl geride kaldı. Bu bir yıl içerisinde şehrin her bölgesine her konusuna hâkim olduğunuzu düşünerek nasıl bir Adana tarif etmek istersiniz?

Adana, verimli toprakları ve iklimiyle tarımsal potansiyeli güçlü bir şehir. Şehir denizi, yaylaları, tarihi ve kültürüyle turizmde de iddialı. Türkiye’nin ilk sanayileşen şehirleri arasında yer alan Adana’nın köklü bir sanayi kültürü ve geniş bir üretim deseni var. Stratejik konumuyla da Ortadoğu’yu Avrupa’ya bağlayan bir köprü olması Adana’yı ulaşım alanında da güçlü kılıyor. Adana, bu özelliklerinin hiçbirini kaybetmiş değil. Ancak, geçmişte İstanbul’la karşılaştırılan Adana, bugün komşu ya da küçük şehirlerle karşılaştırılıyor.Adana’da deniz var mı yok mu, bilen sayısı az.Türkiye’de tarım dendi mi akla Adana’dan başka şehir gelmezdi. Şimdi çoğunluk ‘Antalya’ diyor. Son dönemde Türkiye’de sanayi 8, Adana’da 2 kat büyümüş. Koşanların arasında Adana adeta yürümüş. Yürürsen geriye gitmiş olmazsın belki ama geride kalacağın kesin. Öyle olmuş maalesef. Sadece Çukurova’nın değil, Avrupa’yla Ortadoğu’nun köprüsü konumunda olup hizmet sektöründen yeterince pay alamamak, anlaşılması zor bir durum. Suyla ilişki kuramamış bir Adana var. Kocaman Akdeniz’den, şehrin ortasından geçen nehirden ne yerleşim ne spor ne de eğlence penceresinden yeterince yararlanamayan bir Adana var. Adana’nın sorunlarını biliyoruz. Çözüm önerilerini de… O yüzden turizmden hizmete, tarımdan sanayiye, şehircilikten sosyal hayata her alanda iyileşme ve geliştirme çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Denizini, ırmağını ve gölünü kullanamayan bir Adana üzerinde duruyorsunuz. Peki, Adana’nın suyla barışıklığı nasıl sağlanacak?

Ben, su üzerine kurulmuş Adana’nın suyla ilişkisinin en kısa sürede kurulması gerektiğine inanıyorum. Öncelikle denizi etkin kullanma çerçevesinde projeler üretiyoruz. Arkadaşlarımız sahillerimizde sörf yapılabilecek alanlarla ilgili çalışma yapıyor. Çukurova Kalkınma Ajansı desteğiyle bu alanda çalışıyoruz. Öte yandan gölü de etkin kullanmalıyız. Bu çerçevede kano takımlarıyla iletişim kurduk. Uluslararası kano yarışmalarının yapılabileceği göle sahibiz. Ekim ayından itibaren yabancı kano takımlarını Adana’da ağırlayacağız. Kano, Adana’nın spor turizmini geliştirecek en önemli enstrümanlardan biri. Bir takım 60 kişiden oluşuyor. Takımların yıldızlar, küçükler gibi alt grupları da var. Dolayısıyla uluslararası 10 kano takımı yüzlerce sporcuyu Adana’ya çeker. Futbol takımları en fazla bir ay kamp yapıyor. Ancak, kano takımlarının kampı 7 ayı bulabiliyor. Olimpiyatlara, uluslararası yarışmalara hazırlanmak isteyen kano takımları için Adana biçilmiş kaftan. O yüzden hak ettiğimiz kano merkezi olma sürecimizi hızlandırmak istiyoruz. 

Adana’nın sokakları tarih kokan, yer altındaki kültür varlıkları henüz yeryüzüne çıkarılmamış bir merkezi var. Tepebağ’a olan özel ilginizi biliyoruz. Tepebağ’ın Adana turizmine kazandırılması çerçevesinde yaptığınız çalışmalarla ilgili bilgi verebilir misiniz?

24 saat yaşayan bir Tepebağ’a ihtiyacımız var. Burada ilk adımı Valilik makamını oraya taşıyarak atıyoruz. Eski Kız Lisesi binasını restore ettirdik. Kısa süre sonra Valiliğimizin misafir kabul merkezini buraya taşıyacağız. Birimlerimiz mevcut yerde kalacak. Ama restorasyonunu tamamladığımız binada devlet büyüklerimizi, yurt dışından gelen misafirlerimizi ağırlayacağız. Milli bayramlarımızın resepsiyonlarını, özel gün buluşmalarını Seyhan Irmağı, tarihi Taş Köprü, Sabancı Merkez Cami manzarası eşliğinde gerçekleştireceğiz. Tepebağ’daki düzenlemelerimiz, iyileştirme çalışmalarımız uzun sürece ama sonuçta şehrin tarihi merkezini 24 saat yaşanan bir alan haline getireceğiz. Bu bölgedeki birçok binada restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Tabi bütün bunları yaparken şehrin tüm kurumlarının bu sürece destek vermesi gerekiyor.

Akşam vakti Adana manzarası
Seyhan Baraj Gölü’nde Kanocular

Filiz Yıldırıcı/İş’te Life Adana Dergisi

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

FY Ajans