“Muya, Kansorojen Madde İçermeyen Malzemeler Kullanır”
1994 yılından bu yana ayakkabı sektörü içerisinde olan ve 2015 yılından bu yana da Muya Bölge Bayiliği yapan Terda Ayakkabı’nın sahibi Ali Osman Çirkin ile sektöre dair yaptığımız söyleşide ayakkabı ve terliğe dair bilinmeyen püf noktaları konuştuk…
Adana’da ticari faaliyettesiniz, peki aslen nerelisiniz? Ticari hayatınız ne zaman başladı?
Nüfusumuz Adana’nın Kozan ilçesi ama ben Adana doğumluyum. 1990 yılında ayakkabı sektöründe çalışmaya başladım, orada 4 yıl çalıştıktan sonra bir arkadaşım ile kendi işimizi kurma kararı aldık. Böylece 1994 yılında kendi işimizi kurarak ticari hayatın içine girmiş olduk. O zamanlar birkaç farklı ayakkabı markası ile çalışıyorduk. Genelde uygun gurubu tercih ediyorduk. O sıralar bu gün yavaş yavaş yok olmaya yüz tutmuş sokak satıcıları vardı. Mahalleri gezer satış yaparlardı. Pazarcılar aynı keza o dönem bu tür satışlar yoğun olduğu için genelde müşteri kitlemiz seyyar satıcılardan oluşuyordu. Tabi zamanla hızlı gelişen dünyaya ayak uyduran bir ülke haline geldik. Mağazalaşma ve AVM’ler çoğalmaya bu arada da seyyar satıcı dediğimiz kesim azalmaya başladı. Bizde bunları göz önünde bulundurarak satışını yaptığımız ürün yelpazemizi genişleterek daha çok mağazalara yöneldik.
Muya ile yolunuz ne zaman kesişti. 1998 yılında mağazalara ayakkabı vermeye başlamıştık. Adana ve Adana’nın tüm ilçelerindeki mağazalara ayakkabı temin ediyorduk. Bu arada yakın illerdeki mağazalara da ayakkabı temin etmeye başladık. Dada çok markalaşmaya doğru giden bu süreçte Muya bayiliğini de aldık. O zamanlar bir kaç markanın bayiliğini yapıyorduk.
Sadece Muya bayisi olmaya ne zaman başladınız? Neden Muya?
Şirket olarak faaliyete başladığımız ilk günden itibaren satışını yaptığımız ayakkabı, terlik , bot, çocuk ayakkabısı yani ayağa giyilecek ne varsa temin ettik. Bizim için en önemli kriter satışını yaptığımız ayakkabılar bizi mahcup etmeyecek, ticari faaliyetimizde bize zarar vermeyecek ürünleri tercih ettik. Bir firma önce kendi marka değerini düşünürse hiçbir zaman kalitesiz iş yapmaz. Bizde bu doğrultuda faaliyette bulunduk. Bir markalaşma süreci vardı ve bizde bu anlamda 2015 yılında ayakkabı ve terlik noktasında lider firmalardan olan ve bugüne kadar yaptığımız satışları ile herhangi bir sıkıntı ve şikayet almadığımız Muya markası ile yolumuza devam etme kararı aldık.
Muya’nın ürün yelpazesinden bahseder misiniz? Bölge bayisisiniz ve hangi illere ürün veriyorsunuz?
Muya daha çok terlik olarak bilinse de her türlü ayakkabı mevcuttur. Çukurova bölgesinde yoğunlukla terlik tercih edildiği için bu bölgede terlik satışı daha yoğun. Bizler sezon içerisinde düzenlediğimiz otel fuarları ile her türlü ayakkabıyı sergiliyor, müşteri kitlemizin isteği doğrultusunda ayakkabı veya terlik temin ediyoruz. Terda Ayakkabı olarak Adana, Kahramanmaraş, Osmaniye, Mersin, Gazi Antep, Antakya illerinde Muya’nın tek yetkili bayisiyiz.
Peki ayakkabı ve terlik alırken, nelere dikkat etmeliyiz? Nihai tüketicinin Muya ‘yı tercih etme nedeni nedir?
Ayakkabı günlük hayatımızı etkileyen en önemli giysimizdir. Bütün yükümüzü taşıyan ayaklarımız eğer rahat değilse kişi çabuk yorulur ve kaliteli bir yaşam süremez. Bunları göz önünde bulundurarak ayakkabı tercihimizi yapmalıyız. Evet şık olması önemli olduğu kadar ayak sağlığımız ve rahatlığı da önemli olmalı. Muya’ da kullanılan malzemeler her türlü tetkikten geçirilerek hiçbir şekilde kansorojen madde içermeyen malzemeler kullanılmaktadır. Aynı zamanda Muya’nın ürünleri anatomik, ayak yapısına uygun, ortopedik ürünlerdir. Diğer ürünler ile karşılaştırıldığında pazar payı en yüksek ürünlerden biridir. Tercih edenler memnun olmasa halk teveccüh edip de her yıl satış grafiği yükselmez.
Kişinin yaşamını etkileyen ayak kokusu sorunu kişinin vücut yapısı ile mi, yoksa tercih edilen ayakkabıda kullanılan malzeme ile mi ilgilidir?
Ayakkabıda kullanılan malzeme ile ilgilidir. Bazı ayakkabı imalatlarında geri dönüşümlü yani hammaddesi çöp olan malzeme kullanılmaktadır. Bu durum ayağın kokmasına neden oluyor. Bu durum hem ayak sağlığını bozar hem de ayakta koku oluşmasını neden olur.
Ayakkabı alırken sıkar ise gerçekten giyince açar mı? Ve “Bir numara büyük al, seneye de giyersin” yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Çok sıkan bir ayakkabı açmaz. Alırken ayağın rahat ettiği ürün tercih edilmelidir. Genelde çocuklara ayakkabı alırken bir numara büyük olsun seneye de giyer, diye düşünülüyordu. Bu da o çocuğun o ayakkabı ile bir yıl imtihanı anlamına geliyordu. Son yıllarda halkımız daha çok o an için rahat edilecek numaraları tercih ediyor.
Piyasalarda bir durgunluk söz konusu. Sizin sektörünüz açısından bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Krizlerden en az etkilenen sektör belki de ayakkabı sektörüdür. Bizler satış rakamlarımızda veya yıllık bazdaki ticaretimizde her hangi bir kriz veya sıkıntıya düşmedik. Farklı sektörler dönem dönem bazı sıkıntılar yaşasa da biz bu durumdan etkilenmedik.
YORUMLAR
BENZER HABERLER
KÖŞE YAZARLARI
Tüm Yazarlar-
Yeşil Geleceğe Uzanan Yol: Avrupa Birliği ve Türkiye’nin Yeşil Dönüşümü Doç. Dr. TUĞÇE DEMİRDELEN
-
Lezzet Festivali Başladı! Bu Yazıyı Okumadan Festivale Gitmeyin! Hanifi Aktaş
-
KDV’de Yeni Dönem: Hasılat Esaslı Vergilendirme Mehmet Akif Kılaç
-
Ailede Şiddet Gören Çocuklarda Bağımlılık Riski Mehmet Aslanbaba
-
İşverenler, SGK Teşviklerinden Yeterince Yararlanıyor Mu? Osman Tunç