KOSGEB’ten Adana’ya 10 yılda 225 milyon TL destek
KOBİ’lerin Türkiye’deki en etkin kuruluşu KOSGEB, Adana’da da başarı hikayeleri yazılmasını sağlıyor. 2011 yılından günümüze KOBİ ve girişimcilere 225 milyon TL’ye yaklaşan destek sağlayan KOSGEB Adana Müdürlüğü, işletmelerin verimlilik, Ar-Ge, inovasyon ve pazar geliştirme çalışmalarının lokomotifi oluyor. İlgi ve yaklaşımıyla Adanalı sanayici ve girişimcilerin gönlüne taht kuran KOSGEB Adana Müdürü Mehmet Eren, faaliyetlerini İşte Life Adana için kaleme aldı.
Hanifi Aktaş/İş’te Life Adana
1991 yılında ‘Danışmanlık Kalite Geliştirme Müdürlüğü’ olarak faaliyetine başlayan KOSGEB Adana Müdürlüğü, Adana Yeni Sanayi içerisinde 560 metrekarelik kapalı alanda 28 personeliyle,2021 yılı itibariyle veri tabanına kayıtlı 39 bin KOBİ ve girişimciye hizmet vermektedir.
KOBİ’lerin test ve analiz ihtiyaçlarını karşılamak için 1991 yılından itibaren laboratuvar faaliyetini de yürüten müdürlük, bu kapsamda yürüttüğü laboratuvar faaliyetlerini 2020 yılında TSE’ye devretmiştir.
KOSGEB desteklerinden hedef kitlemizin daha etkin yararlanabilmesini sağlamak amacıyla bilgilendirme faaliyetlerini yürütmek üzere, Kozan Ticaret Odası, Ceyhan Ticaret Odası ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi iş birliği ile ‘KOSGEB Temsilcilikleri’ kuruldu. Şehir merkezine uzak ilçelerdeki KOBİ ve Girişimcilerin KOSGEB ile olan koordinasyonu bu temsilcilik ofisleri ile sağlanmaktadır.
KOSGEB Adana Müdürlüğü’nün, Çukurova Üniversitesi ve Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile imzalanmış protokolleri bulunmaktadır.
2011 yılından bu yana KOSGEB Adana Müdürlüğü, faaliyet alanında bulunan KOBİ ve girişimcilere toplam 223 milyon 653 bin TL destek sağlandı.
Proje esaslı desteklerden biri olan ‘İş Birliği Güç Birliği’ ve ‘İş Birliği Destek Programı’ ile 3.1 milyonTL, ‘Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı’ ile kuruluşundan bu yana 178 işletmeye 13,1 milyon TL’lik destek ödemesi sağlamışken son 2 yılda 61 işletmeye ARGE ve İnovasyon desteği kapsamında yaklaşık 5 Milyon TL destek ödemesi yapıldı.
KOSGEB Adana Müdürlüğü tarafından ‘KOBİ Proje ve KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programları’ kapsamında ise 292 işletmeye toplam 36.8 milyon kaynak aktarması yapılmış olup ‘Stratejik Ürün’, ‘KOBİ TEKNOYATIRIM’ ve ‘Yurt Dışı Destek Programları’ kapsamında ise toplamda 84 işletmeye 18.1 milyon TL destek ödemesi yapıldı. KOSGEB Adana Müdürlüğü olarak, proje esaslı destekler kapsamında 562 işletmeye 64.1milyon TL destek sağladı.
Projeye bağlı olmaksızın işletmelerin öncelikli ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik ‘İşletme ve Geliştirme ve Genel Destek Programı’ kapsamında 6 bin 241 işletmeye 70,2 milyon destek ödemesi gerçekleştirildi.
2011 – 2019 yılları arasında 787 adet ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programı’ düzenleyen KOSGEB Adana Müdürlüğü, bu eğitim programları ile 23 bin 373 kişinin girişimcilik eğitimi almasını sağladı.
Girişimcilik destekleri kapsamında şimdiye kadar işini yeni kuran 2 bin 643 girişimciye 85 milyon TL’lik destek ödemesi yapıldı.
‘KOSGEB KOBİ Finansman Destek Programı’ kapsamında, KOSGEB desteği ile işletmesini kuran 306 işletmeye toplam 17.1 milyon finansman desteği sağlandı.
Covid-19 salgınından etkilenen imalat sektöründeki mikro/küçük işletmeler ile bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektöründeki yenilikçi genç mikro/küçük işletmelerin faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve istihdam seviyelerini korumalarını sağlamak amacıyla Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı kapsamında ise şu ana kadar214 işletmeye 2.6 milyon kaynak aktarması yapıldı.
2020 yılında 31,6 milyon destek ödemesi yapan KOSGEB Adana Müdürlüğü, pandemi sürecinin etkilerini azaltmak üzere saha çalışmalarını hızlandırmış ve 2021 Temmuz ayı itibariyle verilen destek tutarını 35 milyon TL’ye çıkarmıştır.
İşletmelerde çalışan ve ‘KOSGEB Nitelikli Personel Desteği’ kapsamında istihdam edilen personel sayısı 752 olup, ARGE, inovasyon projeleri kapsamında ise yaklaşık 165 personele istihdam desteği sağlanmaktadır.
Son iki yılda ARGE projelerinde başarı ile sonuçlanan ürünlerin ticarileşme tutarı yaklaşık 32 milyon TL olup bunun 24 milyon TL’lik kısmı ihracatla elde edilmiştir.
Girişimciliğin ülke genelinde en büyük destekçisi olan kurumumuz, Adana Valiliği tarafından hayata geçirilen ve inovatif girişimcilik ekosistemine büyük katkı sağlayacak olan Adana Startup Kafe’nin faaliyetlerinde, fikirlerin ticarileşmesi ve katma değere dönüşmesi noktasında, Valiliğimizin belirlediği hedeflerin realize olmasını sağlayacak şekilde destek sürecine devam edecektir.
Destek verdiği sektörlerin, özellikle de üretim sektörünün ihtiyaçlarını yakından takip eden, buna uygun stratejiler oluşturan, Başkanlığımızın hedefleri doğrultusunda saha ile ilişkilerini yakinen devam ettiren KOSGEB Adana Müdürlüğü, hedef kitlelerinin her birinin yanında olduğu hissiyatı ve hedef birliğini desahada oluşturmayı başarmıştır.
YORUMLAR
BENZER HABERLER
KÖŞE YAZARLARI
Tüm Yazarlar