Dolar : Alış : 34.5794 / Satış : 34.6417
Euro : Alış : 36.5473 / Satış : 36.6131
HAVA DURUMU
hava durumu

Adana

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 14 Kategoride 1616 İçerik Bulunuyor.

Röportajlar

Kamu, Üniversite ve STK’lardan “Yeşil Mutabakat” Çalıştayı

06 Kasım 2021 - 505 kez okunmuş
Ana Sayfa » Gündem»Kamu, Üniversite ve STK’lardan “Yeşil Mutabakat” Çalıştayı
Kamu, Üniversite ve STK’lardan “Yeşil Mutabakat” Çalıştayı

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi ev sahipliğinde Çözüme Ortak Ol Derneği (ÇOLDer), AOSB Proje Destek Ofisi ve Adana Barosu iş birliği ile “AB Yeşil Mutabakat Pilot Projesi Kapsamında Kamu, Üniversite ve STK’ların Rolü Çalıştayı” düzenlendi. AB Yeşil Mutabakat’I, Paris Mutabakatı, Çevre Sorunları ve Enerji Tasarrufu gibi önemli konuların konuşulduğu çalıştay başarıyla gerçekleştirildi.

Hanifi Aktaş/İş’te Life Adana

AOSB Bölge Müdürlüğü Seyhan Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştay, kamu masası, üniversiteler masası ve STK’lar masası olarak 3 oturumda gerçekleştirildi. Kamu masası adı verilen birinci oturumda, AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar, Prof. Dr. Volkan Ş. Ediger, Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz, AOSB Proje Destek Ofisi Koordinatörü ve Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Ofisi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Müdürü Doç. Dr. Tuğçe Demirdelen, Çözüme Ortak Ol Derneği (ÇOLDer) Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Özge Demirdelen, Av. Arb. Dr. Serhat Eskiyörük konuşmalarını Çağrı Ün moderatörlüğünde gerçekleştirdi.

AOSB BÖLGE MÜDÜRÜ ERSİN AKPINAR

Açılış konuşmasını çalıştaya ev sahipliği yapan AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar yaptı. Akpınar, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaşmasının önemine dikkat çekerken ormansızlaşmanın önüne geçilmesinin ilk yapılacaklar arasında olması gerektiğini ifade etti. Yeşil Mutabakat eylem planında 9 ana başlık 32 hedef  ve 81 eylem planı bulunduğuna dikkat çeken Akpınar, Adana’nın mutabakat kapsamında pilot uygulama alanlarından birisi olduğunu söyledi.

Akpınar’ın ardından söz alan Prof. Dr. Volkan Ediger, 2020 yılı Ocak Ayı’nda yasalaşan Yeşil Mutabakat ile 2030’a kadar karbon salımınının yüzde 65 oranında düşürülmesine karar verildiğini açıkladı. Bu hedef doğrultusunda karbon salımınının vergilendirilerek yüksek karbon salınımlı işletmelerin cezalandırıldığını belirten Ediger, işletmelerin yaptırımlardan ziyade çevre sorumluluk bilinci ile karbon salınımlarını azaltması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin projeyi hayata geçirmek için 2023’e kadar süresi olduğunu sözlerine ekleyen Ediger, “eğer süreci doğru yönetemez ve mutabakata tam anlamıyla dâhil olamazsak ihracat ve ithalat yapan firmalarımız büyük sorunlar yaşayacaktır” dedi.

Kamu masası oturumun üçüncü konuşmacısı olan Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz ise çevre hukuku ile ilgili güncel mevzuatlara değinerek, ülkemizde yaygınlaşan çöpten enerji üretmenin yaygınlaşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konuşmasında ayrıca yerel ve merkezi hükümetin en azından çevre konularında uyumlu hareket etmesi gerektiğine dikkat çeken Gökayaz, Mersin’de yürütülen atık su işleme ve atık suyun geri kazanımı projelerini örnek göstererek “ bu tarz projeleri kim yaparsa yapsın hepimizin desteklemesi gerekiyor” dedi.

Gökayaz’ın ardından söz alan ÇOLDer Yönetim Kurulu Başkanı Av. Özge Demirdelen ise küresel ısınma, iklim değişiklikleri ve çevresel felaketlerin artık doğanın bir çığlığı olduğunu, doğanın bizlere “atacağınız adımları ve politikaları bana göre belirleyin” dediğini ifade etti. Devletlerin ayrı ayrı hareket etmek yerine uluslararası kuruluşlarının gücünü kullanarak birlikte hareket etmeleri gerektiğini belirten Demirdelen, çevre konusundaki bu çalıştaya kayıtsız kalmayarak katılım gösteren herkese ayrıca teşekkür ettiğini belirterek konuşmasını noktaladı.

AOSB Proje Destek Ofisi Koordinatörü ve TTO Müdürü Doç Dr. Tuğçe Demirdelen ise Proje Destek Ofisi olarak bakanlıklarla sürekli olarak temas halinde olduklarını, Türkiye’nin mutabakat sürecine çok hızlı geçiş yapmasının handikabını yaşamalarına rağmen bu süreci sağlıklı şekilde yürütmek adına çalışmalarını her alanda yoğunlaştırdıklarını ifade etti.

 Yeşil mutakabatın yalnızca firmaları ilgilendiren bir durum olmadığına dikkat çeken Demirdelen, STK’lar, üniversiteler ve tüm vatandaşlar olarak iş birliği içinde olunması gerektiğini söyledi. AOSB’de güneş panelindeki artışın Adanalı sanayicilerin yeşil mutabakat konusundaki isteklerinin göstergesini olduğunu söyleyen Demirdelen, ayrıca 22 AOSB firmasının kendileri ile datalarını paylaştığını ve projeye destek sunduğunu belirterek, “inşallah seneye bu sayı 222 olur. Bu anlamda tüm firmalarımıza destekleri için teşekkür ediyorum” dedi. 

Kamu masası konuşmalarının son konuşmacısı olan Av. Arb. Dr. Serhat Eskiyörük ise Yeşil Mutakabat’ın uluslararası yaptırım gücünden bahsederek, Paris Mutabakatını imzalayan Türkiye’nin sıkıntı yaşamaması için mutabakatın gereklerini yerine getirmesinin önemine dikkat çekti.

Kamu Masası oturumu katılımcılara teşekkür plaketi verilmesi ile son buldu.

Üniversiteler Masası adı verilen 2. Oturumda, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Doç. Dr. İstemi Berk, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi’nden Dr. Mehmet Ali Küçüker ve Çukurova Üniversitesi’nden Arş. Gör. İsmail Yiğit Seçkin, Enes Şahin Moderatörlüğü’nde konuşmalarını gerçekleştirdi.

Üniversiteler Masası konuşmacıları, “döngüsel ekonomi, sürdürülebilir üretim ve tüketim, israfın önlenmesi,  karbon salınımının Paris mutabakatında belirtildiği gibi yüzde 65 oranında azaltılması ve endüstriyel simbiyoz ile şirketlerin birbirinin atıklarını değerlendirerek karşılıklı fayda sağlayabilecekleri sistemin kurulması ve bunun yapılabilmesi için yasal kolaylıkların sağlanması” konularına dikkat çekerek AOSB’nin bu konulardaki duyarlılıklarının ve hassasiyetlerinin göstergesi olan bu çalıştayı düzenledikleri için teşekkürlerini sunduklarını belirttiler. İkinci oturum sonunda katılımcılara teşekkür plaketleri verilerek son oturuma geçildi.

Üçüncü ve son oturum olan STK Masası’nda  Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri, 5 Ocak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sefa Saygıdeğer, ÇOLDer Bilim ve Teknoloji Komitesi Başkanı Özgür Polat, Türkiye Kojenerasyon Derneği Adana Bölge Temsilcisi Hamdi Hoplamaz konuşmacı olarak yer aldı.

Sefa Saygıdeğer Yeşil Mutabakat ve Çevresel duyarlılık oluşturmada basın yayın kuruluşlarının üzerine düşen sorumluluklardan, Özgür Polat ÇOLDer’in çevresel duyarlılık farkındalığı oluşturmada yapmış oldukları çalışmalardan, Hamdi Hoplamaz ise firmaların enerji tüketimlerine dair yaptıkları çalışmaların olumlu sonuçlarından bahsederek, mutabakatın Türkiye açısından kriz değil fırsat doğuracağına dikkat çekti.

Üçüncü oturumun sonlanması ile katılımcılara teşekkür plaketleri verildi. Tüm oturumlarda söz olan konuşmacı ve moderatörlerin toplu hatıra fotoğrafı çektirmesiyle çalıştay sona erdi.

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

FY Ajans