Kadınsan KOSGEB’te ayrıcalığın var
Kadınsan KOSGEB’te ayrıcalığın var
Türkiye’de iş dünyasını destekleyen kurumların başında yer alan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) kadın girişimciye pozitif ayrımcılığa devam ediyor. Bu ayrımcılık Adana’da da rakamlara yansıyor. KOSGEB Adana Müdürü Mehmet Eren, geçtiğimiz yıl şehirde 736 yeni girişimcinin desteklendiğini bunların 405’inin kadın olduğunu söyledi.
KOSGEB Adana Müdürlüğüne atanan Mehmet Eren, şehir iş dünyasının yakından tanıdığı bir isim. Zira Eren, KOSGEB’in neredeyse her biriminde başarılı işlere imza atmış, kurumun desteklerinden Adana iş dünyasının azami yararlanması için sahada birebir çalışan bürokratlardan biri olmasıyla tanınıyor. Kolay ulaşılabiliyor, meslek odalarıyla, iş dünyası STK’larıyla, işletmelere ve girişimcilerle birebir çalışmasıyla biliniyor. İşte Life Adana olarak KOSGEB Adana Müdürü Mehmet Eren’e sorularımızı kadın girişimciliği ağırlıklı yönelttik. Nüfusun yarısını oluşturmasına rağmen iş hayatına katılım oranı gelişmiş ülkelerin çok altında kalan Türkiye’de kadının ekonomide daha fazla söz sahibi olması için birçok kurum çaba sarf ediyor. Bu çabada KOSGEB Adana’nın rakamlara yansıyan başarısını Eren’in söyleşisinde buluyoruz.
Yeni görevinizin hayırlı olmasını diliyorum. Son yıllarda KOSGEB denince akla ilk gelen girişimcilere, işletmelere para dağıtan bir kurum geliyor. Bu olgu doğru mudur?
Elbette bu tam ve doğru bir tanım değil. KOSGEB’ in hangi sektörde faaliyet gösteren işletmeleri destekleyeceği Cumhurbaşkanlığı Kararnamesince belirlenmiştir. Güncellenen hali resmi internet sitemizde yer almaktadır. KOSGEB desteklerinden faydalanmanın şartı KOBİ vasfına haiz olmaktır. Desteklerden faydalanmak için e-devlet üzerinden KOSGEB veri tabanına kayıt olarak online başvuru yapmak yeterlidir.
Çok farklı destek model ve uygulamanız var. Son dönemde en sık ‘Girişimcilik Destek Programı’nı duyuyoruz. Bu programı açar mısınız?
Girişimcilik Destek Programı, girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak adına yürüttüğümüz destek programımızdır. Yeni kurulan işletmelere, faaliyet alanlarına göre 60 bin TL’den 370 bin TL’ ye kadar destek vermekteyiz. Girişimcilik Destek Programı’ndan faydalanabilmenin ön şartı işletmeyi açmadan önce e-devlet üzerinden online girişimcilik eğitimi almaktır. Tüm eğitim ve desteklerimiz ücretsiz olup , iş ve işlemler aracısız yürütülmektedir. Girişimcilik destek programı ile firmalara sadece ekonomik destek sağlamıyoruz. Programın dinamiği gereği işletmeleri kayıtlı istihdama yönlendiriyor. Özellikle genç ve kadın girişimcilere farklı destek oranları sağlayarak, dezavantajlı gruplarımızı ekonomik ve sosyal kalkınmanın odağına koyuyoruz. Geçen yıl KOSGEB Adana Müdürlüğü olarak ilimize 37 milyon TL destek sağlamış bulunmaktayız. 2019’da Girişimcilik Destek Programı kapsamında toplam 736 yeni girişimciye destek ödemesi yapıldı. Bu işletmelerin 405’i kadın girişimciyken 331’i erkek girişimcidir. Hem kadın personel çalıştıran işverene hem de kadın girişimcilere, başvurdukları birçok program türünde daha yüksek oranlar uygulayarak kadınlarımızın iş hayatına katılımını destekliyoruz. Girişimcilere yönelik Kredi Faiz Destek Programı kapsamında da erkek girişimcilere 50 bin TL, kadın girişimcilere 70 bin TL düşük faizli kredi desteği sağlanmaktadır.
Kadınlarımız, Girişimcilik Destek Programı’ndan yararlanmak için ne yapmalı? İşe nereden başlamalı?
KOSGEB’ in resmi internet sitesine e-devlet üzerinden giriş yapıp online girişimcilik eğitimi almaları ve işletmelerini kurduktan sonra online olarak programa başvurmaları yeterlidir.
Hem kadın istihdamı hem de kadın girişimci sayısı bakımından Adana’nın genel bir değerlendirmesini yapabilir misiniz?
Son 3 yılda KOSGEB Adana Müdürlüğü olarak Girişimcilik Destek Programı kapsamında 2 bin 225 işletmeye toplamda 39 milyon 562 bin 366 TL destek vermiş durumdayız. Son 3 yılda desteklediğimiz kadın girişimci sayısı bin 223 olup, teşviklerimiz sayesinde bu sayı her geçen gün artmakta ve ilimizin sosyal kalkınmasında önemli roller oynamaktadır.
Sizce çalışan kadın ve kadın girişimcilerin temel sorunları, en sık karşılaştıkları sorunlar neler?
Kadın evinin ve toplumun merkezi olduğu gibi iş hayatının ve girişimciliğinde merkezidir. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların, ekonomik yaşamın içerisinde olmaması ekonomik ve sosyal kalkınmanın önündeki en büyük engeldir. Bu nedenle kurumumuz kadın istihdamı ve kadın girişimciliği konusunda büyük bir dikkat ve özenle çalışmaktadır. Kendi fikrini hayata geçirmek isteyen kadın girişimciler de her girişimci gibi zorluklarla karşılaşıyor. Fakat erkeklere kıyasla kadınların yüzleşmek ve çözmek zorunda olduğu başka sorunlar da bulunuyor. Toplum tarafından belirlenen rolleri gereği kadınlarımız aileyi yönetmek, ev işleri, çocuk bakımı gibi konularla da uğraşmak durumundadır. İş ve ev hayatı arasında gidip gelmek, iki tarafa birden yoğunlaşmak kadın için oldukça zorlu bir süreç olabiliyor. Buna rağmen işini kurmuş kadın girişimcilerimiz sıklıkla finansa erişim konusunda sorun yaşamaktadır. İş hayatında ciddiye alınmamak ve başaracağına inanılmaması da kadın girişimcilerimizin sıklıkla yaşadığı olumsuz durumlardan…
Röportaj ; Filiz YILDIRICI
YORUMLAR
BENZER HABERLER
KÖŞE YAZARLARI
Tüm Yazarlar