İran, dolar dışı ticarette Asya’ya yöneldi

İran Dışişleri Bakanı Mohammed Cevad Zarif, Avrupa Birliği’nin ABD yaptırımlarını etkisiz bırakmak için İran ile dolar dışı ticaret yapma konusunda yavaş yol aldığını, halkın menfaati için “Hindistan, Çin ve Rusya gibi geleneksel ortaklarla” görüşüldüğünü belirtti. İran, geçen günlerde riyalden dört sıfır atılmasını kararlaştırmış; ülkede üretimi yapılan ürünlere benzer yabancı ürünlerin; televizyon, radyo, gazete ve bilboard gibi her türlü yazılı, görsel ve basılı alanda reklamını yasaklamıştı.
İran Dışişleri Bakanı Mohammed Cevad Zarif, Avrupa Birliği‘nin ABD yaptırımlarını etkisiz bırakmak için İran ile dolar dışı ticaret yapma konusunda yavaş yol aldığını, aynı konuyu başka ülkelerle görüşmekte olduklarını söyledi.
Zarif dün Yeni Delhi’de gazetecilere yaptığı açıklamada, “Avrupalılarla bir özel amaç mekanizması konusunda çalışmaya devam ediyoruz ama onları beklemek zorunda kalıyoruz. Halkımızın yararı için Hindistan, Çin ve Rusya gibi geleneksel ortaklarımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.
Zarif, İran’ın ticaret ortaklarıyla doğrudan ödeme ve takas mekanizmaları oluşturmakta olduğunu söyledi. AB, İran’ın 2015 tarihli nükleer anlaşmayla sağladığı ekonomik yararları kaybetmemesi için bir özel amaç vasıtası (SPV) kurmak istiyor. İran’ın büyük devletlerle imzaladığı ve nükleer programını daraltmayı vaat ettiği anlaşmadan, ABD Başkanı Donald Trump geçen yıl Mayıs ayında çıkmıştı.
AB diplomatları SPV’nin geçen yıla yetişeceğini umuyorlardı ancak üye ülkeler ABD’nin İran’a karşı yeniden uygulamaya koyduğu yaptırımlara hedef olmaktan çekindikleri için çalışmalar ilerleyemiyor.
YORUMLAR
BENZER HABERLER
KÖŞE YAZARLARI
Tüm Yazarlar-
Ünlü Olmak mı, Yoksa İtibara Sahip Olmak mı Önemli? Filiz Yıldırıcı 15.09.2025
-
Lezzet Festivali Başladı! Bu Yazıyı Okumadan Festivale Gitmeyin! Hanifi Aktaş 17.10.2024
-
YÖNÜNÜ DEĞİŞTİREN KUŞ Hüseyin Karatoprak 21.06.2024
-
Adanalı muhteşem yapılar ile “EV”leniyor. Gül Seda 13.02.2024
-
Yeşil Geleceğe Uzanan Yol: Avrupa Birliği ve Türkiye'nin Yeşil Dönüşümü Doç. Dr. TUĞÇE DEMİRDELEN 08.02.2024
-
DEPREMİN HUKUKİ BOYUTU AV. ENES ŞAHİN 11.07.2023
-
Yardımlaşma ve Dayanışma İBRAHİM ER 10.07.2023
-
KDV’de Yeni Dönem: Hasılat Esaslı Vergilendirme Mehmet Akif Kılaç 07.06.2019
-
Yaşam Kalitemizi Düşüren Konu: Kişilik Dizilimi Murat İdin 17.05.2018
-
İşverenler, SGK Teşviklerinden Yeterince Yararlanıyor Mu? Osman Tunç 17.05.2018
-
Ailede Şiddet Gören Çocuklarda Bağımlılık Riski Mehmet Aslanbaba 17.05.2018
-
İşçi-İşveren İlişkisi ve Zorunlu Arabuluculuk Aytac Er 23.03.2018