Dolar : Alış : 32.4747 / Satış : 32.5332
Euro : Alış : 34.8231 / Satış : 34.8859
HAVA DURUMU
hava durumu

Adana

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 14 Kategoride 1564 İçerik Bulunuyor.

Röportajlar

Gelecek Tarım’da, Tarım Zirvesi Adana’da

10 Haziran 2022 - 228 kez okunmuş
Ana Sayfa » Ekonomi Gündemi»Gelecek Tarım’da, Tarım Zirvesi Adana’da
Gelecek Tarım’da, Tarım Zirvesi Adana’da

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) “Gelecek Tarımda” başlıklı Tarım Zirvesi’ni yoğun katılımla gerçekleştirdi.

İş’te Life Adana/Hanifi Aktaş

MÜSİAD Adana’nın öncülüğünde düzenlenen Tarım Zirvesi, “gelecek tarımda” başlığı ile dün Adana Chereton Otel’de gerçekleştirildi. Zirveye Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Adana Valisi Süleyman Elban, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar,
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Adana Milletvekilleri Ahmet Zenbilci, Abdullah Doğru, MÜSİAD Adana Başkanı Burhan Kavak, çok sayıda akademisyen, çiftçi ve iş insanı katıldı.

Bakan Kirişçi Zirve’yi Somali’den selamladı

Toplantıya telefonla bağlanan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un resmi göreve başlama törenine katılmak üzere Somali’de bulunduklarını belirterek, “Şu anda Somali’deyiz. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın talimatıyla burada seremoniye katılacağız. Eminim katılımcılarla Tarım Zirvesi en güzel şekilde gerçekleştirilecektir. Gönlümüz orada ama bu da bizim için milli bir görev. Buradaki bu seremonide bulunmamız da ülkeler arası ilişkiler, dost ve kardeş Somali olunca biraz farklılık arz ediyor.” ifadelerini kullandı.

“Sen yeter ki üret, devlet senin arkanda”

Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, dünya basınında birtakım algoritmaların yürütüldüğünü, ancak Türkiye olarak, ‘Sen yeter ki üret, devlet senin arkanda’ mottosuyla hareket ettiklerini belirterek, “Dünya basınında belki 50-60 yıldır kıyametin hangi yılda kopacağı, nüfusun ne kadarının yok olacağı, gıda noktasında yetersizliğin ne zaman başlayacağıyla ilgili birtakım teoriler hep ortaya atılır. Bunların filmleri de yapılır. Belki dünya bunlara hazırlanmaya da çalışılabilir. Dünyada nüfusun azaltılmasıyla ilgili genel bir politikanın altyapısı da oluşturulmaya çalışılabilir. Biz bunların hiçbiriyle ilgilenmiyoruz. ‘Sen yeter ki üret, devlet senin arkanda’ demeye devam edeceğiz.” dedi.

Vali Elban: “Gıda milli güvenlik meselesi haline geldi”

Adana Valisi Süleyman Elban, gıdanın milli güvenlik meselesi haline geldiğini söyleyerek, “zirvenin Adana ve Türkiye için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi. Elban sözlerine “üretecek yeterli tarım ürünümüz var, fakat zaman zaman ürün sıkıntısı yaşıyoruz. Ne kadar üretiyoruz, ne zaman üretiyoruz, nerede üretiyoruz, ne kadar ithal ediyoruz, ne kadar ihraç ediyoruz,  doğru tohum, doğru ürün kullanıyoruz muyuz, gübremiz doğru mu, sulama tekniklerimiz doğru mu, sulama tekniklerine uygun ürün yetiştiriyor muyuz, teşvik sistemimiz doğru mu, çiftçi sistemimiz doğru mu bu konuları ayrıntılı olarak ele almamız gerekiyor ” diyerek devam etti ve toplantıda emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

“Dünyanın en büyük hal kompleksini yapalım”

MÜSİAD Adana Başkanı Burhan Kavak, Adana, Mersin ve Hatay’ın tarımsal ürünlerini birleştirecek hal kompleksinin temelinin atılmasını istedi. Kavak, “Çukurova Bölgesel Havalimanı, tren yolu ve otoban bağlantısı bulunan dünyanın en büyük hal kompleksini Adana’ya kazandırdığımızda Avrupa’dan Uzakdoğu’ya, Ortadoğu’dan Kafk asya’ya kadar birçok ülkenin tarımsal ürün ve gıda ihtiyacını sağlayabileceğimizi ve ülkemize önemli bir döviz girdisi elde edebileceğimizi biliyoruz” dedi.

“Tarımın başına da ‘milli’ kelimesi gelmeli”

MÜSİAD Tarım Gıda ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen, milli savunma ve mili eğitim gibi tarımın başına da ‘milli’ kelimesi gerektiğini kaydetti. Özen, Bakanlığın adının da “Milli Gıda Tarım ve Ormancılık Bakanlığı’ olarak değişmesini ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu gibi, Tarım Piyasası Düzenleme Kurulu kurulmasını önerdi. Tarımsal politikaların kısa vadede değişmemesi ve ‘siyasetten arınması’ gerektiğini vurgulayan Özen, “Destek politikaları sadeleşmeli, ulaşılabilir olmalı, en önemlisi destekler araziye değil, ürüne verilmeli. Taban fiyat ekim aşamasında açıklanmalı, girdi destekleri de bu aşamada verilmeli” diye konuştu.

Tarım çok yönlü olarak ele alındı

‘Yeter ki Üret’, ‘Yeni Dünya Düzeninde Tarım’ ve ‘Tarımda Katma Değer Arayışı’ başlıkları ile panellerin yapıldığı programda; Ziraat Bankası Genel Müdürü Alparslan Çakar, ‘Tarımda Finansal Destekler’; TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, ‘Türkiye Tarımla Kalkınır mı?’; TİGEM eski Genel Müdürü Halis Bilden, ‘Tarımda Verimli Sulamanın Ekonomiye Etkisi’; Fiberli Direktörü Hakan Öztürk, ‘Tarımda Yeni Üretim Teknikleri’ konularıyla yer aldı.



YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

FY Ajans