Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

Adana

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 14 Kategoride 1557 İçerik Bulunuyor.

Röportajlar

Geçen yıl yüzüne bakılmıyordu bu yıl 7 liradan satılıyor

23 Kasım 2018 - 551 kez okunmuş
Ana Sayfa » Gündem»Geçen yıl yüzüne bakılmıyordu bu yıl 7 liradan satılıyor
Geçen yıl yüzüne bakılmıyordu bu yıl 7 liradan satılıyor

Bursa’nın Karacabey ilçesinde çiftçi arpacık soğanı fiyatlarından memnun. Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, “Geçen yıl satılmadığı için çöpe giden arpacıklar bu yıl az ekildi. Bu sebeple fiyatlar yükseldi. Geçen yıl 4 liradan satılan arpacık soğanı bu yıl 7 liradan satılıyor” dedi.

2018 yılında bin dekarlık alan arpacık soğanı ekimi olduğunu belirten Erhan Erdem, “Geçen yıl arpacık fiyatları kilosu 4 liradan alıcı buluyordu. Geçen yıla göre yüzde 50 az ekim oldu. Az ekilmesi fiyatların yükselmesine sebep oldu. Şu anda arpacık soğanının kilosu 7 liradan satılıyor. Az ekilmesinin sebebi bir önceki yılda arpacıklar üreticinin elinde kaldı ve çöpe atıldı. Bu yıl ekilen bin dekarlık alandan 2 bin ton mahsûl toplantı. Karacabey’de üretilen arpacıkların yüzde 60’ı satıldı. Yüzde40’ı ise satışta. Şu anda tüccarın elin arpacıklar satılarak değerlendirilmeyi bekliyor. Geçen yıllara göre bu yıl çiftçimiz arpacık fiyatlarından memnun. Geçen yıl ellerinde kalan ürünler çöpe atıldığından dolayı bu yıl çiftçimiz az ekim yaptı. Az ekim yapılması fiyatların artmasına neden oldu. Çiftçilerimiz fiyatlardan 2018 yılı için memnun” şeklinde konuştu.

Başkan Erdem, “Karacabey’de ekilen arpacıklar sıfır numaradan başlar, 6 numara ile biter. Sıfır numara tarlalara ekilirken, dekar başına 30-35 kilo arasında kullanılır. 1 ile 2 numaralı arpacıklar dekar başına 50-60 kilo ekilir. 3-4 numaralı arpacıklar tarlalarda dekar başına 70-80 kilo ekilir.5-6 numara dediğimiz arpacık yeşil olarak ekiliyor. Taze soğan olarak satışa sunuluyor. 5-6 numaralı arpacıklar marketlerde de ufak paketler halinde satışa sunuluyor” dedi.

“Stokçuluk değil depoculuk yapıyoruz”

Çiftçiler olarak stokçuluğa karşı olduklarını söyleyen Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, “İlçemizde soğan depolama iklim şartlarından dolayı zaten yapılmıyor. Tarlalarda soğanın durma şansı yok. Mahsûl tarlada durmadığı için muhafaza maksatlı depolara konuyor” dedi. 

Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Karacabey’de soğan ekiminin geçen yıla nazaran yüzde 30 arttığının altını çizerek, ‘’Türkiye’deki soğanın ne kadarının Karacabey’de üretildiği yıldan yıla değişiyor. Bunu kestiremeyiz. Geçen yıl Karacabey’de 5 bin dekar alanda ekilmişti, bu yıl 6 bin 500-7 bin dekar civarında ekildiğini biliyoruz. 2019’da ortalama 25-30 bin ton civarında mahsûl bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Karacabeyli çiftçiler olarak stokçuluğa karşı olduklarını vurgulayan Başkan Erdem, “İlçemizde soğan depolama iklim şartlarından dolayı zaten yapılmıyor. Ürünleri alan esnafımız depolarında çok uzun müddet tutamıyor. Depolardan günlük 100-150 ton olarak marketlere ve pazarlara sunmak zorundalar. Para kazanmak için tüccarlarımız mahsûlü deposunda tutmuyor. Ürünler tarlada durmadığı için muhafaza için depolara alınıyor. Buradan da satışa sunuluyor. Tüccarlarımız depoculuk yapıyor, ama asla stokçuluk yapmıyorlar” ifadelerini kullandı.

Karacabey Soğan Pazarı’ndaki arpacık ve soğan tüccarlar ise, “Karacabey’de nem ve rutubetten dolayı zaten depolama veya stoklama yapmamız mümkün değil. Kuru iklimi olan yerlerde depolama yapmak mümkün olabilir. Karacabey’de böyle bir durum söz konusu olamaz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

İlgili Terimler : , , , , , , , ,
FY Ajans