Dolar : Alış : 33.8937 / Satış : 33.9547
Euro : Alış : 37.6683 / Satış : 37.7362
HAVA DURUMU
hava durumu

Adana

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 14 Kategoride 1608 İçerik Bulunuyor.

Röportajlar

“Depremin Yıl Dönümünde Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrı Derneği’nden Anlamlı Buluşma”

15 Şubat 2024 - 284 kez okunmuş
Ana Sayfa » Ekonomi Gündemi»“Depremin Yıl Dönümünde Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrı Derneği’nden Anlamlı Buluşma”
“Depremin Yıl Dönümünde Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrı Derneği’nden Anlamlı Buluşma”

Depremin birinci yıl dönümünde Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrı Derneği Yönetim Kurulu üyeleri Adana’da depremi yaşayan meslektaşları ile buluştu.

İş’te Life Adana/Hanifi Aktaş

Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği tarafından Axelon Pharma ilaç firması sponsorluğunda Adana Double Tree By Hilton Otel’de düzenlenen “Deprem Bölgesinde Çalışan Çocuk ve Ergen Psikiyatri Hekimlerine Yönelik Destek Eğitim Programı” Adana ve Hatay’da geniş katılımla gerçekleştirildi.

Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği’nin depremden etkilenen ŞanlıUrfa, Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Adana ve Mersin’de görev yapan çocuk ve ergen psikiyatri hekimlerine yönelik yürüttüğü eğitim destek programının birinci günü 10 Şubat Cumartesi günü Adana Double Tree By Hilton’da yapılan yarım günlük eğitim seminerleri ile tamamlandı. Programın ikinci günü olan 11 Şubat Pazar günü ise dernek başkanı Prof. Dr. Neslihan İnal ve yönetim kurulu üyeleri Antakya’da Mustafa Kemal Üniversitesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Kliniği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Aybüke Sarı’yı Üniversite Hastanesi içerisindeki makamında ziyaret ederek hastanenin çocuk psikiyatri kliniğinin çalışma koşullarını, kliniğe başvuran çocukların sorunlarını ve yapılması gerekenleri bölüm başkanından dinlediler. Akabinde dernek yönetim kurulu üyeleri Antakya’da yıkımın yoğun olduğu yerleşim alanlarını gezerek bölgenin yaşadığı sıkıntıları yerinde gözlemlediler.

Antakya Merkez ve İlçelerinde görev yapan tüm çocuk ve ergen psikiyatri hekimlerinin katıldığı değerlendirme toplantısında, bölgede çalışan hekimler yaşadığı sıkıntıları, problemleri ve çözüm önerilerini yönetim kuruluna sundular.

Eğitim Destek Programının Adana’da gerçekleştirilen ilk gününde hekimler sunumlarını ve deprem sonrasındaki tecrübelerini aktardı. 10 Şubat’ta gerçekleştirilen sunumlarda Prof. Dr. Neslihan İnal, Prof. Dr. Ali Evren Tufan, Doç.Dr. Mahmut Cem Tarakçıoğlu ve Doç. Dr. Meryem Özlem Kütük konuşmacı olarak yer aldılar.


Doç.Dr. Mahmut Cem Tarakçıoğlu

 “Travma Ve Yas İle Poliklinikte Çalışmak”

Açılış sunumunu gerçekleştiren Doç.Dr. Mahmut Cem Tarakçıoğlu, depremden sonra çocuk ve ergen psikiyatristlerine daha çok görev düştüğünü hatırlatarak, yas ve travma başvurularında artışın çok olacağını tahmin ettiklerini ifade etti. Deprem öncesinde cinsel istismar ve şiddet vakalarının incelemelerinin ağırlıkta olduğunu söyleyen Tarakçıoğlu deprem sonrası travma ve yas süreçlerinin daha çok araştırılması gerektiğini vurguladı. Travma çeşitlerini ve deprem sonrası travmalara değinen Tarakçıoğlu meslektaşları ile deneyimlerini ve kaynaklarını paylaştı.

 “Travma Sonrası Duygudurum Düzenleme ve Bozuklukları”

Tarakçıoğlu’nun sunumunun ardından söz alan Prof. Dr. Ali Evren Tufan, çevrimiçi olarak yaptığı sunumda travmalarla mücadele eden yardım çalışanlarının da dolaylı travma/ikincil travmatik stres riski yönünden desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Travma sonrası duygudurum bozukluklarının tedavi yöntemlerini meslektaşları ile paylaşan Tufan, uygulamada karşılaştığı örnekleri, sorunları ve çözümleri de sunumunda paylaştı.


Prof. Dr. Neslihan İnal

 “Multimodal Psikososyal Yaklaşımlar Ve Ebeveynlerle Çalışma”

Deprem sonrasında bölgedeki çocuklarda duygudurum düzenleme bozukluklarının sıklıkla görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Neslihan İnal bu süreçte ebeveynlerle nasıl çalışma yürütülmesi gerektiğini sunumunda anlattı. İnal, “çocuk ve ebeveynlerle yapılan görüşmelerin sakin bir atmosferde ve ailenin anlayacağı şekilde süreci yürütmek gerekir. Seanslar ortalama 40-45 dakika sürmeli ve haftada bir yapılmalıdır” dedi. Ayrıca regulasyon problemleri olan çocukların saldırgan temaları oyunlarına taşıdıklarını söyleyen İnal, o aşamada çocukla kelimelerle bağ kurulmasının önemini aktardı.


Doç. Dr.Meryem Özlem KÜTÜK

“Stikolin çocuklarda görsel dikkat yeteneğini artırıyor”

Doç. Dr.Meryem Özlem KÜTÜK ise katılımcılara fosfatidilserin ve stikolinin çocuk ve ergen tedavisindeki önemine dikkat çekerek fosfatidilserin ve stikolin açısından zengin besinlere örnekler verdi. Türk toplumu olarak yeme alışkanlıklarında en çok yapılan hatanın yemeklerin fazla pişirilmesi olduğunu ifade eden Kütük, fazla pişirilen yemeklerin besin değerinin düştüğüne vurgu yaptı.

Stikolinin çocuklarda görsel dikkat yeteneğini arttırdığının tespit edildiğini örnek makale ve çalışmalarla sunumunda anlatan Kütük, çok düşük dozlarda dahi stikolinin olumlu sonuçlar verdiğine dikkat çekti.


Doç. Dr. Seda Aybüke Sarı

“Konteynerden Kliniğe”

Sunumların ardından geçilen tartışma bölümünde programa katılan hekimler deprem sonrasında yaşadıkları deneyimleri paylaştı. O hekimlerden birisi de Mustafa Kemal Üniversitesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Aybüke Sarı idi.

Depremde evi yıkılan ve hala Hatay’da görev yapan Sarı, depremden sonra Antakya’yı bırakamadığını, konteynerde yaşamaya devam ettiğini belirtti. “Deprem sonrasında ortaya çıkan travmanın etkilerinin yıllarca silinemeyeceğini söyleyen Sarı, bunun çok önemli bir toplumsal sorun olduğunu, çözümün ise devletin kurumlarının koordineli çalışmasında yattığını belirtti.  


Prof. Dr. Ayşe Avcı (soldan ikinci)

“Hocaların Hocasına Teşekkür Plaketi Verildi”

Türkiye’nin ilk çocuk ve ergen psikiyatri uzmanlarından birisi olan Prof. Dr. Ayşe Avcı’ya kendisinin yetiştirmiş olduğu Çukurova Üniversitesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Gonca Gül Çelik, Mersin Üniversitesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Fevziye Toros ve Adana Başkent Üniversitesi Hastanesi Çocuk, Ergen Psikiyatri Kliniği Bölüm Başkanı Doç Dr. Meryem Özlem Kütük ve Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Neslihan İnal tarafından onurlandırılarak kendisine çiçek ve şükran plaketi takdim edildi.

Erdem Özçulha (Solda)-Mahir Atalay (Sağda)

Axelon Pharma’ya teşekkür

Dernek yetkilileri tarafından, toplantı ve etkinliklere sponsor olan Axelon Pharma Genel Müdürü Mahir Atalay’a ve Ulusal Tanıtım Müdürü Erdem Özçulha’ya teşekkür edildi. Kapanışta kısa bir konuşma yapan Axelon Pharma Genel Müdürü Mahir Atalay, “Depremin yıl dönümünde böylesi önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan dolayı kıvanç duyuyoruz” dedi. 

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

FY Ajans