Dolar : Alış : 32.5000 / Satış : 32.5586
Euro : Alış : 34.6207 / Satış : 34.6830
HAVA DURUMU
hava durumu

Adana

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 14 Kategoride 1561 İçerik Bulunuyor.

Röportajlar

“Amacımız, Ülkenin Kalkınmasına Katkı Sunmak”

19 Mart 2018 - 699 kez okunmuş
Ana Sayfa » Röportajlar»“Amacımız, Ülkenin Kalkınmasına Katkı Sunmak”
“Amacımız, Ülkenin Kalkınmasına Katkı Sunmak”

İş’te Life Adana dergisi olarak Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Adana Şubesi ) Adana Şube Başkanı Yakup Kutluca ile şube çalışmalarını konuştuk…

 

TÜMSİAD ne zaman kuruldu, kaç üyesi var, kısaca tanıtır mısınız? Adana Şubesi ne zaman kuruldu, kaç üyesi var?

2005 yılında İstanbul’da kurulan TÜMSİAD’ın, Türkiye’de 56 şube, Avrupa’da 8 ülkede stratejik çözüm ortağı, dünya genelinde 47 farklı ülkede, toplam 55 noktada temsilciliği bulunmaktadır. KOBİ’lerin en büyük temsilcisi konumunda bulunan TÜMSİAD, yurtiçinde 15 bine yakın, yurtdışında 5 bin üyesi ile uluslararası alanda itibarlı bir sivil toplum kuruluşu olarak öne çıkmaktadır. 2006 yılında kurulan Adana Şube’nin ise 200’e yakın aktif üyesi vardır. TÜMSİAD Genel Merkezi, değişen rekabet koşullarına uyum sağlamak için, kaliteli üretim yapmak kadar, ürün ya da hizmetin piyasasını oluşturmak ve pazar payını artırmak hususunda,  gerek Anadolu coğrafyamızın değişik bölgelerinde, gerekse yurtdışında üyelerinin ticaret köprülerini oluşturacak, bağlantı adresleri, ticaret üsleri olacak şubelerini açmaya devam etmektedir. TÜMSİAD, kurulduğu günden bu yana üyelerinin güçlü yönlerini bulup fırsata çevirecek, zayıf yönlerini bulup krizlere karşı dayanıklı kılacak bir organizasyon içerisinde oldu.

 

Misyon, vizyon ve değerlerinizden  bahseder misiniz ?

Amacımız, hiçbir siyasi ayrım yapmadan, tüm sanayici ve iş adamlarının birlikteliklerini oluşturmak, güç birliği yaparak kalkınmak ve yardımlaşmak, Türk ekonomisine katkıda bulunmaktır. Türk ekonomisinin güçlenmesinin, ülkemizi 2023 hedeflerine daha kolay taşıyacağına inanan TÜMSİAD, ülke menfaatlerini her şeyin üstünde tutan ve  bilhassa KOBİ’lere kucak açan bir dernektir. Milli ve manevi değerlerimizi esas alarak hak ve adaleti, insan, toplum ve çevre açısından üstün tutan bir anlayışı özümsemiş bir STK olarak, serbest piyasa ekonomisinin temel prensipleri çerçevesinde iş ahlakına sahip müteşebbisler aracılığı ile sürdürülebilir iktisadi kalkınmaya destek vermek,  bireysel ve toplumsal huzur ve refahın geliştirilmesine hizmet etmektir. Ulusal ve uluslararası iş dünyasında iktisadi ve ticari alanda etkin, sivil toplum, özel sektör ve kamu ilişkilerinde öncü, irfan sahiplerinin oluşturduğu  tercih edilen bir STK olmaktır.

 

KOBİ dünyası ile ilgili düşünce ve çalışmalarınız nelerdir?

TÜMSİAD’ı,  KOBİ’lerin dünyaya açılan bir penceresi olarak görüyoruz. TÜMSİAD Avrupa KOBİ Haftası’nda 37 ülke arasında katılım sağlayan tüm kamu, özel ve sivil toplum kuruluşları arasında birinci oldu. Avrupa  KOBİ Haftası’na katılan birçok Avrupa ülkesinden daha çok etkinlik yaparak aynı zamanda Türkiye’nin de birinci olmasını sağladı. TÜMSİAD ayrıca verimlilik ve kalite çalışmalarındaki başarısı ile dünya tüketici akademisi tarafından “Avrupa Birliği Kalite Ödülü”nü aldı. TÜMSİAD’ın yürüttüğü faaliyetlerin temelini, çoğu KOBİ olan üyelerinin ticari potansiyellerini uluslararası arenaya taşımak amacı teşkil etmektedir.

 

KOBİ’lere ne gibi katkılarınız olmaktadır?

TÜMSİAD’ın önceliklerinden biri de KOBİ’lerin değişen dünya şartlarına ayak uydurabilmeleri için çalışmasıdır. Ülke ekonomisinin yükünü taşımasına rağmen sıkıntıların merkezinde olan KOBİ’lerin, kurumsal kimlik çalışmalarını, markalaşma, pazar payı, işletme, istihdam ve proje gibi problemlerine çözüm üretir. Uluslararası arenada küresel sermaye ile rekabet zeminlerini inşa etmek üzere faaliyet gösterir. Ülkemizin değerli akademisyenlerinin desteği ile oluşturduğu sektörel raporlar ve analizleri tüm kamu kurum ve kuruluşları ile  paylaşır. KOBİ’lerin değişen dünya şartlarına ayak uydurabilmesini sağlayacak her türlü bilgi ve belge ile teknolojik donanımına katkıda bulunur. TÜMSİAD ayrıca, “KOBİ Özel Danışmanlık Hizmeti” ile üyelerinin  kurumsallaşmaya yönelik çeşitli konulardaki taleplerini karşılayacak geniş kapsamlı hizmetler sunarak, devlet hibe ve desteklerinden yararlanmaları hususunda üyelerine ücretsiz KOBİ Projeleri hazırlar.

 

TÜMSİAD’ın eğitime ağırlık verdiğini biliyoruz. Ne gibi eğitimler veriyorsunuz? 

Kurulduğu günden  bu yana, üyelerini bilgilendirmeye yönelik faaliyetlerini hız kesmeden sürdürmekte, üyelerinin kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlamaktadır. KOBİ’lere dış ticaret, markalaşma, pazarlama alanlarında bilgiler aktarıyoruz.Ayrıca üniversite ve KOSGEB ile işbirliği yaparak sertifikalı eğitimler verilmektedir. Bunun yanı sıra KOSGEB, TUBİTAK ve MPM gibi  kurumlar ile ilişkiler ve teşvik konularında üyelerimizin en üst düzeyde yararlanabilmesi hususunda rehberlik hizmeti vermekteyiz. Ayrıca TÜMSİAD Genel Merkezi, devlet hibe ve desteklerinden yararlanabilmeleri için tüm şubelere uzman eğitimciler göndermektedir.

 

Yurtdışı gezilerinin KOBİ’lere ne gibi faydaları vardır?

Üyelerimizin ticari potansiyellerini uluslararası arenaya taşımak istiyoruz. TÜMSİAD sadece Türkiye’de değil, KOBİ’lerin dünyaya açılımlarına katkıda bulunmak için her türlü girişim ve altyapı hizmetlerini gerçekleştirmektedir. Birçok ülkeye farklı projeksiyonlarda iş gezileri ve fuar aktiviteleri düzenlendi. İş bağlantıları yapıldı. KOBİ’lerin gelişimi ülke ekonomisine katkı sağladığından, TÜMSİAD çatısı altında her ay bir şube yurtdışı iş gezisi düzenleyerek üyelerin dış dünyaya ve yeni pazarlara açılmasına öncülük etmektedir.

 

Üyeleriniz arasında ortak yatırım projeleri gerçekleşiyor musunuz?

Evet, tekstilden inşaata, gıdadan elektroniğe, otomotive, mobilyadan sağlık, bilişim ve turizme kadar çok geniş bir yelpazede faaliyet gösteren üyelerimiz, TÜMSİAD çatısı altında birleşmenin verdiği güven ve sinerji ile ortak yatırım projelerinde güçlerini bir araya getiren firmalar bulunmaktadır. TÜMSİAD bir taraftan adım adım dünya ile ticaret ortaklıkları kurarken, diğer taraftan yerel değerlerimizin dünyaya açılmasının öncülüğünü yapmaktadır.

 

Sosyal içerikli projeleriniz var mı?

Yaşadığımız ülkede ortak bir hayatı paylaştığımız her kesimden insan, bizim hizmet kitlemiz dahilindedir. Bir insanın memnuniyetle tebessümünü temin etmek, derneğimiz için en büyük mutluluktur. Ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde toplumun sosyal ve kültürel alanlarda gelişmesine yönelik projeler üretmek derneğimizin önemle üzerinde durduğu faaliyetlerdir. TÜMSİAD Adana Şubesi olarak, üzerinde durduğumuz bir proje var. Topluma kazandırılması gereken dezavantajlı çocuklara ve gençlere yönelik bir proje. Bu hususta çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca TÜMSİAD ülkemizin canını yakan, onlarca ailemizin gözyaşına neden olan, kanımız ve yüreğimiz ile mücadele ettiğimiz terör olaylarının sosyal boyutunun, göz ardı edilmemesi noktasında ilgili bakanlıklar nezdinde projelerini ortaya koymuş,  çözüm ortakları olan Avrupa TÜMSİAD ile birlikte hareket ederek, azınlıkların yaşadıkları topluma uyum konusunda karşılaşılan sorunlara çözüm üretmek üzere  projeler hazırlamaktadır.

 

Teşvikler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Adana’nın sosyo- ekonomik durumu ve mevcut potansiyeli bilinmektedir. Bu güzel şehrin daha ileriye taşınabilmesi için siyasilere,  merkezi ve yerel yöneticilere büyük görevler düşmektedir. Amacımız Adana’nın ve ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamaktır. Ancak, Türk ekonomisinin ana omurgasını oluşturan KOBİ’lerin yatırım, teşvik, istihdamdaki yükler, dolaylı vergiler ve reel faiz sorunları çözülerek Türk ekonomisinin daha da büyümesi için üretimin baş aktörü olan KOBİ’leri daha da güçlendirecek radikal tedbirler alınmalıdır. İşsizlik, ekonomimizi tehdit eden en büyük sorundur. Bu sorunla mücadele etmenin tek yolu KOBİ’lere destek olunmasıdır. Bu amaçla bölgesel teşvikler yeniden gözden geçirilmeli, sektörel teşvikler iyileştirilmeli, sıkıntıda olan sektörler için ayrı bir çalışma yapılmalıdır.

 

Adana turizmi hakkında düşünceleriniz nedir?

Diğer sektörlerin yanı sıra, TÜMSİAD Adana Şubesi olarak biz, Adana’da turizm sektörünün ayağa kalkması için gayret sarf ediyoruz. Bu hususta 2018 yılının turizm yılı ilan edilmesi için bir çalışma yaptık. Turizmin sorunları ve çözüm önerilerini de içeren “Adana’nın Sorunları ve Çözüm Önerileri” raporu ile “Adana Ekonomi Analizi” raporlarını ilgili yerlere ulaştırdık.

Umarım, turizm potansiyeli yüksek Adana’nın yanı sıra, Mersin ve Hatay’ı da kapsayacak şekilde bir bölgesel turizm ağı oluşturulur.

 

KOBİ’ler hakkında son olarak ne söylemek istersiniz?

KOBİ’ler TÜMSİAD çatısı altında toplanmalıdır. Global rekabet zemininde ve ekonomiyi etkileyen aktörler arasında yer almak isteyen KOBİ’leri TÜMSİAD çatısı altında toplanmaya davet ediyoruz. Çünkü teşkilatlı çalışmanın, tek başına yapılan çalışmalardan daha etkili olduğuna inanıyoruz. Üyelerimiz için serbest rekabet zeminlerinin kurgulanmasında, global rekabet alanında kurumsal kimlik kazanmak, markalaşma ve pazar payının artırılması noktalarında projeler üretiyoruz. İş yönetimi, liderlik, ekip çalışması eğitimleri ile aile şirketleri sorunları ve çözümleri hakkında eğitimler düzenliyoruz. KOBİ’lerin gelişimine yönelik tüm çalışmaları akademisyenlerin ve uzman ekiplerin desteği ile gerçekleştirmekteyiz. Bu nedenle KOBİ’ler emin adımlarla ilerlemek istiyorlarsa, TÜMSİAD çatısı altında buluşmalıdır diyoruz.

 

Kurduğunuz komisyonlar hakkında bilgi verir misiniz?

Şu an 5 komisyonumuz var. Bu komisyonlar, KOBİ’lerin direnç noktalarını sağlamlaştırma yönünde ana eksen olarak görev yaparlar. Gerek Genel Merkez bünyesindeki komisyonlarımız, gerekse şubelerimizde oluşturulan komisyonlar, sürekli iletişim halinde senkronize projeler üretmekte ve birer akademik merkez üs olarak görev yapmaktadır.

Komisyonlarda üretilen fikirler ve bilgiler raporlar halinde, ana bilgi merkezinde depolanarak her birimimizin kullanımına hazır hale getirilmektedir. Bu bilgiler, gerektiğinde ülke yönetimindeki ilgili birimlerle ve bürokratik kademedeki ilgili kişilerle paylaşılmaktadır.

 

TÜMSİAD Adana Şubesi’nin başlattığı “Adana geleceğini arıyor” projesinde son durum nedir?

Ülkemizin en önemli şehirlerinden biri olan Adana’nın bir tarım, sanayi, ticaret ve kültür merkezi olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda dünyaya, bilhassa Ortadoğu ülkelerine kara, hava ve demir yolları ile açılan bir kapı durumundadır. Ancak maalesef  Adana bu potansiyellerini kullanarak ilerleyememiş, hep geriye gitmiştir. Ulaşım, tarım, turizm, göç, işsizlik, eğitim, sağlık, çevre kirliliği, KOBİ sorunları vs tuz biberi olmuştur. Adana’nın bu sorunlarını tespit eden ve çözüm önerileri üretmek üzere TÜMSİAD Adana Şubesi “Adana Geleceğini Arıyor” projesini başlatmıştı. Tüm siyasiler, yerel yöneticiler ve STK’larla bir araya gelinerek Adana’mızın kalkınması ve markalaşmasına yardımcı olacak “Adana lobisini” oluşturmaya çalışmıştık. İnşallah kaldığımız yerden devam edeceğiz. Adana için de bulunduğu bu atalet çemberini kırarak atılıma dönüştürecektir. TÜMSİAD olarak Adana’nın ekonomik ve sosyal yapısını güçlendireceğine ve yeni aksiyomlar geliştireceğine inanıyoruz. Ancak Adana’nın geleceği için siyasi partiler, yerel yöneticiler, bürokrat ve STK’lar siyasi gömleklerini bir tarafa bırakmalıdırlar.

 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

TÜMSİAD ailesi olarak siyaset değil, ticaret yapmak istiyoruz. Ülkemiz ekonomisine önemli katkısı olan Adana’nın, yaşanan küresel, siyasi ve ekonomik sarsıntılara rağmen, uluslararası arenada ticaretin etkin aktörlerinden biri olması için var gücümüzle çalışıyoruz. Amacımız, Adana’nın gelişen bir dünya şehri olmasına, ülkemizin de kalkınmasına katkı sunmaktır.

 

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

İlgili Terimler :
FY Ajans