Dolar : Alış : 34.2034 / Satış : 34.2650
Euro : Alış : 37.3644 / Satış : 37.4317
HAVA DURUMU
hava durumu

Adana

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 14 Kategoride 1615 İçerik Bulunuyor.

Röportajlar

Adana’nın Yetiştirdiği Yetenek: “Mimar İsmail Büyükkeleş”

29 Eylül 2023 - 698 kez okunmuş
Ana Sayfa » Röportajlar»Adana’nın Yetiştirdiği Yetenek: “Mimar İsmail Büyükkeleş”
Adana’nın Yetiştirdiği Yetenek: “Mimar İsmail Büyükkeleş”

Bilim insanları mimarlık mesleğinin geçmişini Cilalı Taş Devri’ne kadar dayandırıyor. Bu yaklaşık 3 Bin yıllık bir tarihe tekabül ediyor. Öyle bir meslek düşünün ki binlerce yıldır popülerliğinden hiçbir şey kaybetmeden varlığını sürdürsün. Birçok meslek zamana yenik düşüp unutulup gitse de mimarlık her çağda kendini yenileyerek var olmayı sürdürmüş. Hatta yenilenmese de var olduğu çağın izlerini taşıyan mimari eserlere bakıp mest oluruz çoğu zaman. Antik Yunan Mimarisi, Anadolu Mimarisi, Avrupa Mimarisi, Barok Dönem Mimarisi, Rönesans Mimarisi derken tüm bu eserler bizleri büyülemeye devam ediyor.

Peki neden mimari eserler bizi bu kadar etkiler? Çünkü bu eserler yalnızca birer yapıt değil, aynı zamanda insan hayatının kalitesini şekillendiren bir sanattır. Her sanat eseri gibi ruhumuzun bir yerine mutlaka dokunur. Şehirlerimizin siluetlerini oluşturan, yaşam alanlarımızın tasarımını belirleyen ve kültürümüze derin etkiler bırakan bu sanatın ardındaki zihinler, gerçekten de büyüleyici bir dünyaya kapı aralarlar. Bu röportajımızda Adana’nın yetiştirdiği yeteneklerden olan Mimar İsmail Büyükkeleş’le mesleğini ve kendisinin mimarlığa bakış açısını konuştuk. Yok olmayan mesleğin inceliklerini birlikte irdeledik.

İş’te Life Adana/Hanifi AKTAŞ

Tasarım felsefeniz nedir? Mimarlıkta sizi en çok etkileyen unsurlar nelerdir?

“Mimaride modernizmi tercih ediyorum”
Bugünün ve geleceğin kaygılarını organik bir şekilde yansıtan, mimaride modernizmi tercih ediyorum. Mimarlıkta kültür, coğrafi yapı, kentsel doku, çevresel faktörler, kullanıcı ihtiyaçları ve işlev; tasarım öncesi cevaplarını merak ettiğim unsurlardır. Çünkü mimarlıkta bu unsurlar bütündür, ayrılamaz.

Mimarlıkta sürdürülebilirlik konusu günümüzde önemli bir rol oynamaktadır. Sürdürülebilir tasarımın sizin için ne anlama geldiğini anlatabilir misiniz?

“Minimum tüketim, maksimum enerji”
Mimari Sürdürülebilirlikte; çevresel, sosyal ve ekonomik kazanç birlikte düşünülmelidir. Tasarım aşamasında olumsuz çevresel etkileri en aza indirme stratejini ortaya koymaktır. Çevresel faktörlere duyarlı malzeme seçimleri yapmak, minimum tüketimle maksimum enerji kazanımı sağlayan sistemleri; sosyal çevreyi ve ekonomik kazancı aynı anda gözeterek kullanmaktır.

İsmail Büyükkeleş

Mimarlıkta yaratıcılık ve işlevsellik dengesini nasıl olmalı ?
Mimarlıkta yaratıcılık ve işlevsellik birbirini tamamlayıcıdır. Kullanıcının yaşam biçimi, alışkanlıkları, tercihleri; çevre ve doğa faktörleri ile birlikte gözeterek dengenin sağlanması önemlidir.

Günümüzdeki mimar ve tasarımcıların hangi özellikleri size ilham veriyor?

Modern mimari yaklaşımında, günümüz teknolojisini kullanmaları bana ilham veriyor”
Türkiye’de ve Dünya’da modern mimariyi temsil eden mimar veya mimarlık firmalarının Modern mimari yaklaşımında, günümüz teknolojisini kullanmaları bana ilham veriyor. Çünkü yaptığımız tasarımın eser olması için güncel teknolojiyi kullanmak önemlidir. Aksi takdirde tasarım eskizde kalır. 

Gelecekteki projeleriniz veya hedefleriniz nelerdir? Mimarlık kariyerinizde ne gibi gelişmeler görmeyi umuyorsunuz?
Mimarlık evrensel bir meslektir. Bu güne kadar birçok projenin mimarlığını yaptık. Koordineli çalıştığımız inşaat mühendisi Hayri Aşkın ile birlikte yapılacak olan projenin tüm statik çalışmalarını hazırlarken başta Adana olmak üzere Türkiye ve Dünya’da bulunduğu yörenin ruhunu yansıtan tasarımlarla imza eserler inşa etmeyi hedefliyoruz.

Mimarlıkta toplumsal sorumluluk hakkındaki görüşlerinizi paylaşır mısınız? Toplum için daha iyi bir çevre yaratma konusundaki rolünüzü nasıl değerlendiriyorsunuz?

“insan-doğa iletişimini kuvvetli hale getirerek gelecek nesilleri doğa ve gezegenle daha yakın ilişkiler kurmasını amaçlıyoruz”
Mimarlıkta; sosyal çevre, tasarım unsurlarından birisidir. Toplumun yapısı, ihtiyaçları ve alışkanlıklarını doğa ve çevre verileri ile birlikte yapıyı tasarlamak gerekiyor. Sürdürülebilir tasarım anlayışımızla insan-doğa iletişimini kuvvetli hale getirerek gelecek nesilleri doğa ve gezegenle daha yakın ilişkiler kurmasını amaçlıyoruz.

Genç ve yeni nesil mimarlardansınız bunun mesleğe etkileri nelerdir?
Mimarlıkta, tecrübe ve yaş fark etmeksizin, yeniliklere ve öğrenmeye her zaman açık olmanız gerekiyor. Ne kadar güncelseniz o kadar gündemde kalırsınız. Yeniliklere şahit olacağımız çok zamanımız olduğu için meraklıyız ve heyecanlıyız.

İBM MİMARLIK PROJELERİNDEN ÖRNEK

İBM MİMARLIK PROJELERİ ÖRNEK-2

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

H.kılınç
29 Eylül 2023 - 6:52 pm

Başarıların daim olsunn canım

H.kılınç
29 Eylül 2023 - 6:52 pm

Başarıların daim olsunn İsmail

FY Ajans